Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila În insolvenţă, cu o microhidrocentrală şi 5 parcuri solare finalizate

În insolvenţă, cu o microhidrocentrală şi 5 parcuri solare finalizate

microhidro

Danezul Jorn Skau a construit în România o microhidrocentrală pe râul Topliţa şi cinci parcuri cu panouri solare dar... se pare că a obosit. Nu e clar dacă din cauza schimbării legislaţiei pe certificate verzi (fapt care amână amortizarea investiţiilor) sau pentru că are o datorie de un milion de lei la Finanţe, danezul a ales insolvenţa. Este vorba despre Eolis Group, la care Skau, născut în Danemarca şi domiciliat în Germania, este asociat unic, potrivit documentelor consultate de Energy Report.

Danezul şi-a înfiinţat Eolis Group în Satu Mare, localitatea Livada, în anul 2011 şi de atunci a tot construit. O microhidrocentrală pe râul Topliţa, două parcuri fotovoltaice în Ciulniţa (capacitate instalată 2 X 9 MW, judeţul Ialomiţa), două în Ştefan Cel Mare (capacitate instalată 2 X 9 MW, judeţul Călăraşi) şi unul în Studina (capacitate instalată 5 MW, judeţul Olt). Cum se întâmplă în astfel de cazuri, investiţiile au fost realizate prin mai multe firme înfiinţate tocmai cu acest scop.

Ca să fim mai precişi, vom da şi numele firmelor, înfiinţate anii trecuţi, după înfiinţarea Eolis Group din 2011, vehiculele respective având aceeaşi adresă cu adresa iniţială a Eolis Group din localitatea sătmăreană Livada. Astfel, prin firma SC PV Seaca Six SRL s-a construit parcul de la Studina, prin PV Ciulniţa şi PV Chiselet parcurile de la Ciulniţa iar prin PV Tupilati şi PV Ştefan cel Mare Park s-au construit parcurile cu panouri fotovoltaice de la Ştefan cel Mare.

Pe lângă acestea, investitorul danez a mai avut şi alte întâlniri cu mai mulţi primari din diverse localităţi precum Tecuci sau altele în vederea unor alte investiţii în capacităţi de energie regenerabilă, investiţii mai mari sau mai mici care, nu toate au demarat.

Declarativ cel puţin, Skau susţine că îşi doreşte reorganizare judiciară şi că nu vrea să ajungă în faliment. Cel puţin aşa scrie în documentele administratorului judiciar Euro Insolv. Cum vor sta lucrurile, rămâne de văzut.

 

Tag Cloud