Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Investiţii gigant la rafinăria Petrotel, plănuite de ruşii de la Lukoil

Investiţii gigant la rafinăria Petrotel, plănuite de ruşii de la Lukoil

rafinarie Petrotel Lukoil

Pe ordinea de zi a AGEA Petrotel Lukoil din Ploieşti, una din cele trei rafinării funcţionale care au mai rămas în România şi care e deţinută în proporţie de peste 95% de Lukoil, figurează propunerea de emitere a peste 64 milioane de acţiuni cu valoare de emisiune de 25 de lei, indică un document al companiei, consultat de Energy Report. Adunarea generală extraordinară a acţionarilor este programată pentru 28 mai.

În prezent, acţionarii importanţi ai firmei sunt: Lukoil, cu o deţinere de 95,62%, SIF Muntenia (2,49%) şi Fondul Proprietatea (2,15%).

Valoarea de emisiune de pe ordinea de zi este compusă din valoarea nominală de 2,5 lei şi din prima de emisiune de 22,5 lei.

Pe ordinea de zi sunt mai multe propuneri, toate însă legate de noile acţiuni care ar putea fi emise. Se propune astfel spre aprobare şi exercitarea dreptului de preferinţă la subscriere de către acţionarii înscrişi până în 12 mai dar şi există şi propunerea privind subscrierea prin declaraţii de subscriere însoţite de dovada plăţii acţiunilor, proceduri uzuale în astfel de situaţii.

Preşedintele consiliuluide administraţie al Petrotel Lukoil este Thomas Frederic Mueller. Firma are cinci administratori, dintre care unul este Mueller, care este american, trei ruşi şi un administrator din Republica Moldova.

Reprezentanţii rafinăriei, care are o capacitate de 2,4 milioane de tone, estimau de curând pierderi şi pentru anul 2013 şi o cifră de afaceri mai mică decât în 2012, ca urmare a reducerii volumului de petrol prelucrat. Asta după ce în 2012 a avut afaceri de 6,93 miliarde lei cu o pierdere de peste 274 de milioane de lei. Dacă în anul 2007, rafinăria avea, în medie, peste 1.060 de salariaţi, în prezent, numărul acestora este sub 500.

Rafinăria Petrotel-Lukoil are o tradiţie de peste 100 de ani în prelucrarea ţiţeiului, iar din 1998, pachetul majoritar al acesteia a fost preluat de gigantul rus Lukoil.

Rămâne de văzut ce direcţie va lua eventuala majorare de capital şi dacă nu cumva unul dintre rezultate va fi şi schimbarea structurii acţionariatului rafinăriei.

 

Tag Cloud