Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing Sechestru asigurator de un miliard de lei pe stocurile Petrotel Lukoil aflate în spațiile de depozitare ale Oil Terminal

Sechestru asigurator de un miliard de lei pe stocurile Petrotel Lukoil aflate în spațiile de depozitare ale Oil Terminal

oil 32315900

După ce joi a "primit vizita" mascaților, iar vineri se zvonea că a început operațiunea de închidere a rafinăriei Petrotel, luni gigantul rus Lukoil a mai primit o lovitură de la autoritățile române, care au impus sechestru asigurator în valoare de 1,039 miliarde de lei pe stocurile de țiței, carburanți și aditivi ale companiei, aflate în spațiile de depozitare ale S.C. Oil Terminal S.A.

Potrivit unui comunicat al Oil Terminal, “Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a trimis către Oil Terminal ordonanța prin care se dispune instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra tuturor cantităților și stocurilor de materie primă - țiței și alte produse energetice (păcură, benzine și motorine) și/sau aditivi, deținute de Petrotel Lukoil S.A. Ploiești, în spatiile de depozitare - tank-uri, conducte de transfer și rezervoare ce aparțin sau se află în custodia S.C. Oil Terminal S.A. până la concurenta sumei de 1,039,019,829 lei”.

Decizia autorităților afectează dur compania Oil Terminal, ponderea tranzactiilor Lukoil la sfârșitul lunii septembrie fiind de 34,2 % din cifra de afaceri preliminata a Oil Terminal.

Într-un comunicat de presă transmis joi, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a anunțat că au avut loc 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate din municipiul Ploieşti.

În acest dosar, instrumentat de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, se fac cercetări pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Conform sursei citate, prejudiciul estimat până în prezent este de 1.039.019.829 lei (230 de milioane de euro), din care 505.421.252 lei (112 milioane euro) din evaziune fiscală şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din spălare de bani.

Patru dube ale Poliţiei au plecat joi după-amiază încărcate cu documente de la sediul rafinăriei Lukoil situat în cartierul Mihai Bravu din Ploieşti, la finalul unor percheziţii care au durat peste şase ore, timp în care procurorii au verificat documente în două clădiri de birouri din incinta rafinăriei.

Surse apropiate anchetei au declarat că în urma descinderilor nu a fost ridicată nicio persoană.

La percheziţiile care au avut loc la societăţile Lukoil au participat ofiţeri de poliţie din IGPR, inspectori ai Direcţiei Generale Vamale, inspectori ai Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova.

Lukoil Europe Holdings, din grupul petrolier rus Lukoil, deţine 97,1% din capitalul social al rafinăriei Lukoil din Ploieşti, iar alţi acţionari cumulează restul de 2,89% din titluri.

Grupul rus mai deţine în România şi o reţea de peste 300 de benzinării.

Rafinăria din Ploieşti a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 5,51 miliarde de lei, în scădere cu 20,4% de la nivelul de 6,93 miliarde de lei din 2012.

Anul trecut, Petrotel-Lukoil a înregistrat pierderi de 928,8 milioane de lei, de 3,3 ori mai mari faţă de pierderile de 274,4 milioane de lei din 2012.

 

Tag Cloud