Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04162024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing UPDATE: Chevron nu contestă acuzațiile și acceptă să plătească 2 milioane de dolari în urma incendiului de la rafinăria din Richmond

UPDATE: Chevron nu contestă acuzațiile și acceptă să plătească 2 milioane de dolari în urma incendiului de la rafinăria din Richmond

Chevron incendiu BUN

Chevron a acceptat să plătească aproape 2 milioane de dolari reprezentând amenzi și despăgubiri ca urmare a procesului intentat de municipalitatea orașului californian Richmond, pentru incendiul declanșat anul trecut la o rafinărie a companiei, în urma căruia mii de locuitori au ajuns la spital cu probleme respiratorii.

Chevron nu a contestat acuzațiile municipalității, care a învinuit compania de 6 încălcări ale legislației locale privind siguranța și sănătatea publică și la locul de muncă, și a semnat un acord cu aceasta privind amenzile și compensațiile pe care urmează să le plătească.

Incendiul a izbucnit în august 2012, rafinăria respectivă fiind cea mai mare din regiunea San Francisco, cu o capacitate de procesare de 245.000 de barili de țiței pe zi. Cauza a fost explozia unei conducte corodate de la secția de distilare a rafinăriei, care încălzește uleiuri la temperaturi extreme și le transferă ulterior către alte instalații de procesare. Focul a ridicat nori groși de fum negru deasupra golfului San Francisco, aceștia putând fi văzuți de la kilometri distanță.

Accidentul afectase deja bilanțul companiie, întrucât lucrările de reparații au obligat Chevron să opereze rafinăria la o capacitate redusă cea mai mare parte a anului trecut. În plus, suspendarea temporară a producției la respectiva rafinărie, care reprezenta 10% din capacitatea de rafinare combustibili de pe coasta de Vest, a dus la scumpirea benzinei și motorinei în regiune.

În plus, agenția californiană de stat însărcinată cu supravegherea siguranței și sănătății la locul de muncă a amendat Chevron cu 1 milion de dolari, amendată contestată de companie. Incendiul a stârnit ample proteste în rândul comunităților locale. În weekend, poliția a arestat sute de participanți la un miting de protest împotriva Chevron, care se adunaseră în fața rafinăriei pentru a marca trecerea unui an de la incendiu.

În total, Chevron va plăti 1,3 milioane de dolari reprezentând amenzi și penalități, 575.000 de dolari agențiilor guvernamentale locale, pentru acoperirea costurilor legate de intervențiile de urgență pentru înlăturarea efectelor incendiului și alți 145.000 de dolari unui fond destinat formării de muncitori calificați pentru industria energiei regenerabile.

De asemenea, Chevron se va afla sub supraveghere specială timp de 3 ani și jumătate, interval în care va fi obligată să inspecteze și să verifice în detaliu toate conductele susceptibile să sufere anumite tipuri de coroziune.

Cei de la Chevron spun că i-au despăgubit deja pe locuitori, precum și instituțiile locale, pentru costurile medicale și de intervenție legate de incendiu.

„Suntem hotărâți să continuăm să ne optimizăm procedurile legate de siguranța funcționării rafinăriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Chevron, Melisa Ritchie. În plus, Chevron susține că a început instalarea la rafinărie a unui sistem de monitorizare a aerului, investiție în valoare de „mai multe milioane de dolari”.

Chevron - acuzată de "neglijență intenționată"

Orașul californian Richmond a dat în judecată compania de petrol și gaze Chevron, la un an după ce un incendiu masiv survenit la o rafinărie a companiei a acoperit orașul de fum și a obligat mii de persoane să ceară îngrijiri medicale, după ce s-au confruntat cu probleme respiratorii. Mai mult, municipalitatea din Richmond îi acuză pe cei de la Chevron că au neglijat intenționat și cu bună știință siguranța publică prin modul în care au asigurat mentenanța rafinăriei respective.

Orașul Richmond a cerut judecătorilor să îi oblige pe cei de la Chevron să plătească despăgubiri pentru acoperirea costurilor cu îndepărtarea efectelor incendiului, cu intervențiile de urgență ale autorităților și pentru prejudiciile aduse orașului. Suma solicitată nu a fost precizată.

„Solicităm despăgubiri pentru prejudiciile aduse orașului Richmond și locuitorilor săi, dar, mai important, vrem să obligăm Chevron să își reformeze cultura corporatistă și să ne asigurăm că astfel de accidente nu vor mai avea loc”, a declarat Frank Pitre, unul dintre avocații care reprezintă municipalitatea la proces.

În reclamația sa, municipalitatea acuză Chevron că s-a preocupat mai mult maximizarea profitului și a primelor pentru conducerea executivă decât de asigurarea unei mentenanțe adecvate a rafinăriei, care să țină seama de siguranța publică, omițând să verifice și să repare temeinic o țeavă corodată de la o instalație a acesteia.

În același document se arată că incendiul ar fi putut fi evitat, citându-se totodată mai mult de 10 incidente similare în care au fost implicați cei de la Chevron în ultimii 20 de ani.

Ulterior, o investigație oficială a dus la concluzia că incendiul s-a declanșat din cauza acelei țevi și că Chevron a ignorat mai multe avertismente cu privire la starea proastă a țevii și la riscurile implicate. Chevron a fost amendată cu 1 milion de dolari, după ce a fost obligată să plătească despăgubiri de 10 milione de dolari unor locuitori afectați de incendiu, spitalelor locale și unor agenții guvernamentale.

Dezinteres, dar și reglementări defectuoase

În reclamația municipalității Richmond la adresa Chevron se subliniază că firma a acordat doar în 2011 prime în valoare totală de 52,8 milioane dolari celor mai importanți directori ai ei, continuând totodată să ignore avertismentele cu privire la riscurile pentru siguranța publică ale rafinăriei sale din oraș.

În replică, un purtător de cuvânt al Chevron a declarat că procesul nu reprezintă decât o formă de a risipi resursele orașului, constituind încă un exemplu de guvernare păguboasă.

Incendiul a izbucnit în seara zilei de 6 august 2012 și a umplut orașul Richmond de nori groși de fum. Deși nimeni nu a suferit răni grave, locuitorilor li s-a ordonat să rămână la adăpost în locuințe timp de 6 ore, iar mii de persoane au fost tratate în lunile următoare de probleme respiratorii.

În aprilie, agenția federală americană însărcinată cu supravegherea siguranței instalațiilor chimice (US Chemical Safety Board) a anunțat, în urma unei inspecții, că sistemul de reglementări în domeniu al statului California este defectuos și că este nevoie de mai multă exigență și atenție pentru a preveni accidentele și a asigura siguranța unor instalații de mare risc precum rafinăria Chevron din Richmond.

Frank Pitre, avocatul care reprezintă orașul Richmond, a mai precizat că municipalitatea a așteptat un an de zile înainte de a intenta proces, întrucât spera să cadă la o înțelegere amiabilă cu cei de la Chevron. La rândul său, consilierul local Tom Butt a spus că reprezentanții municipalității s-au întâlnit de trei ori cu cei ai Chevron înainte de a decide să dea firma în judecată.

Miting de protest

Cu trei zile înainte de împlinirea unui an de la incendiul de pe 6 august 2012, peste 2.000 de oameni au participat la un marș de protest pe străzile din Richmond și au demonstrat în fața rafinăriei Chevron din oraș.

Peste 200 de persoane au fost arestate pentru nesupunere, inclusiv un activist în vârstă de peste 90 de ani, moment în care mulțimea a scandat „Arestați-i pe cei de la Chevron!”. Rafinăria Chevron din Richmond este cel mai mare angajator, dar și cel mai mare poluator din oraș.

Unul dintre protestatari, Doria Robinson, a declarat că nu e ușor să trăiești lângă rafinăria Chevron și că testele de impact asupra mediului derulate de autorități sunt insuficiente și lipsite de credibilitate.

„Incendiul de anul trecut a produs pagube culturilor mele organice și, de atunci, nimic nu s-a schimbat în comportamentul Chevron”, a spus ea.

Henry Clark, de la ONG-ul West County Toxics Coalition, a spus că Chevron nu este câtuși de puțin „un veci bun”. „Vrem să fie trași la răspundere atât cei de la Chevron, cât și funcționarii publici aleși. Operațiunile Chevron sunt un pericol pentru siguranța publică. Compania trebuie să-și îmbunătățească standardele”, a declarat acesta.

Un alt protestatar, venit din Auburn, de la 100 de kilometri de Richmond, a spus că accidentul care a declanșat incendiul a fost cauzat de neglijență. „Dacă Chevron ar fi cheltuit bani pentru a-și pune la punct facilitățile de producție, nu s-ar fi întâmplat niciodată așa ceva”, a declarat protestatarul.

Tag Cloud