Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gazprom amenință că va tăia complet gazele pentru Ucraina dacă Kievul nu plătește în 2 zile, ceea ce ar putea pericilita aprovizionarea Europei

Gazprom amenință că va tăia complet gazele pentru Ucraina dacă Kievul nu plătește în 2 zile, ceea ce ar putea pericilita aprovizionarea Europei

Gazprom Polonia

Rusia va întrerupe complet livrările de gaze naturale către Ucraina dacă autoritățile de la Kiev nu vor achita în avans, în termen de 2 zile, factura pentru gazele care ar urma să fie livrate de Gazprom în martie, iar acest lucru ar putea crea riscuri în privința livrărilor de gaze rusești către Europa, livrări care tranzitează Ucraina, a anunțat, marți, gigantul rus de stat.

Cei de la Gazprom spun că autoritățile de la Kiev nu au plătit la scadență suma datorată pentru livrările de gaze rusești care vor fi efectuate îm martie, sumă care trebuie plătită în avans, potrivit acordului dintre Rusia, Ucraina și UE.

Ucraina nu a plătit pentru livrările din martie și folosește la maximum cantitățile livrate până acum de Gazprom pe care le-a plătit deja, riscând astfel rezilierea înainte de termen a înțelegerii privind plata în avans a gazelor livrate de Gazprom și întreruperea alimentării de către ruși, a declarat șeful Gazprom, Alexei Miller.

"Ucraina mai dispune de 219 milioane de metri cubi de gaze din livrările noastre anterioare, cantitate care se va epuiza în următoarele două zile. Dacă nu vor face o nouă plată în avans, Rusia va fi nevoită să oprească livrările către Ucraina, ceea ce va crea serioase riscuri pentru tranzitul gazelor rusești destinate Europei", a spus Miller.

Gazprom satisface o treime din necesarul de gaze naturale al UE, iar circa jumătate din această cantitate este livrată în Europa via Ucraina.

Însă tot marți, monopolul energetic de stat al Ucrainei, Naftogaz, a acuzat Gazprom că nu a livrat Ucrainei întreaga cantitate de gaze pentru care Kievul a plătit în avans joia trecută. Acuzația vine la două zile după ce Mosocova a anunțat că livrează o parte din gazele destinate Ucrainei direct către regiunile controlate de separatiștii proruși.

Naftogaz spune că rușii au încălcat termeni acordului dintre Kremlin, Kiev și Bruxelles, livrând doar 47 milioane metri cubi de gaze dintr-o cantitate totală contractată de 114 milioane metri cubi, plătită de ucraineni în avans săptămâna trecută.

Compania ucraineană spune că a trimis o notificare privind încălcarea de către Gazprom a contractului guvernului de la Kiev și Comisiei Europene, în condițiile în care Bruxellesul are tot interesul ca tranzitul prin Ucraina al livrărilor Gazprom către UE să se desfășoare fără probleme.

Săptămâna trecută, Ucraina a tăiat aprovizionarea cu gaze a regiunilor controlate de separatiștii proruși, iar Rusia a început pentru prima dată să le livreze acestora gaze în mod direct. Un purtător de cuvânt al Gazprom a declarat, la acea dată, că livrările de gaze către rebeli sunt efectuate în acord cu contractul semnat cu Naftogaz.

Tag Cloud