Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu07182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina Vești proaste pentru șoferii cu mașini pe benzină, care s-a scumpit într-un ritm de două ori mai accelerat decât motorina

Vești proaste pentru șoferii cu mașini pe benzină, care s-a scumpit într-un ritm de două ori mai accelerat decât motorina

664 gascan1Sfârșitul anului trecut a fost unul extrem de bun pentru șoferi, benzina și motorina coborând chiar și sub 5 lei pe litru.

De la începutul anului însă, relativa revenire a prețului petrolului pe piețele internaționale și deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul a condus la o scumpire a carburanților cu aproximativ 8%.

Iar scumpirea s-a făcut simțită în special la posesorii de autovehicule care folosesc drept carburant benzina. Motivul: scumpirile pe piețele internaționale au fost mult mai alerte la benzină decât la motorină, care, în unele stații de alimentare, a ajuns să fie mai ieftină decât benzina.

Astfel, de la începutul anului, cotațiile internaționale ale benzinei au crescut într-un ritm de două ori mai accelerat la benzină (+35%) decât la motorină (+17%), în condițiile în care cotațiile la petrol (Brent și WTI) s-au majorat cu aproximativ 30%. Diferența dintre evoluția cotațiilor la cele două tipuri de carburanți ar putea fi explicată prin faptul că rafinăriile din SUA trec de obicei în timpul iernii până la începutul primăverii prin lucrări de mentenanță, ceea ce diminuează producția de benzină de pe această piață, dependentă de acest tip de carburant.

Leul s-a depreciat cu 9% în raport cu dolarul

Ca și cum majorarea cotațiilor internaționale n-ar fi fost suficientă, o altă variabilă care influențează prețul benzinei și motorinei la pompă, cursul de schimb leu/dolar, a evoluat la rândul său în dezavantajul șoferilor. Astfel, moneda națională s-a depreciat de la începutul anului cu aproximativ 9% în raport cu dolarul. Dacă la începutul anului un dolar se tranzacționa cu 3,7742 lei, la finalul săptămânii trecute el ajunsese la 4,1152 lei.

Cumulând cele două efecte ale cotațiilor internaționale și ale cursului de schimb leu/dolar, se poate observa de la începutul anului o scumpire a motorinei cu 27% și a benzinei cu 47%.

Evoluția cursul leu/dolar de la începutul anului

Screen Shot 2015-04-28 at 10.05.02

 

Tag Cloud