Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Motorina A doua noapte a accizelor lungi: scumpiri timide, de 5 bani. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l

A doua noapte a accizelor lungi: scumpiri timide, de 5 bani. Prețul motorinei a sărit de 5 lei/l

Benzinarie mobila Petrom autostrada A1 Sibiu

OMV Petrom, liderul pieței distribuției de carburanți în România, a scumpit atât benzina, cât și motorina cu 5 bani pe litru în noaptea de sâmbătă spre duminică, când a intrat în vigoare a doua majorare a accizei la combustibili.

Dacă sâmbătă un litru de benzină se putea cumpăra la stația OMV Petrom din Șoseaua Mihai Bravu numărul 321 cu 4,87 lei, iar unul de motorină cu 4,95 lei, începând cu miezul nopții de sâmbătă spre duminică benzina costă 4,92, iar motorina 5 lei/l.

Noile prețuri sunt însă înșelătoare, în weekend OMV Petrom având o promoție de reducere a prețului benzinei cu 6 bani pe litru, iar cel al motorinei cu 3 bani pe litru. Dacă nu decide să efectueze alte scumpiri, începând cu miezul nopții de duminică spre luni, litrul de benzină va costa la stația respectivă 4,98 lei, iar unul de motorină 5,03 lei.

Pe 31 august a fost adoptată ordonanța de majorare a accizei la carburanți în două etape, cu câte 16 bani pe litru, pe 15 septembrie, respectiv 1 octombrie. La acea dată, în stația OMV Petrom din Șoseaua Mihai Bravu numărul 321 un litru de benzină putea fi achiziționat cu 4,68 lei, iar unul de motorină 4,63 lei.

Rezultă că, în acest interval 31 august-1octombrie, OMV Petrom a scumpit benzina cu 30 de bani pe litru, iar motorina cu 40 de bani pe litru. Dacă în cazul motorinei, scumpirea acoperă impactul provocat de majorarea accizei, de 38 de bani/l (din care 32 de bani de pe partea de acciză și 6 bani taxa pe valoare adăugată aferentă accizei), în cazul benzinei compania pare a-și asuma o parte din majorare de costuri impusă de modificarea impozitării. Rămâne de văzut dacă această decizie este una de durată, companiile din domeniu, inclusiv OMV Petrom, fiind confruntate cu o altă majorare de costuri: cea a prețului internațional al petrolului, dar și al produselor rafinate.

Prețul petrolului Brent s-a majorat în ultima lună cu 13% sau 6,7 dolari pe baril, ajungând la un nivel de peste 57 dolari pe baril de la 50,8 dolari pe baril. Cotațiile benzinei pe piața europeană au crescut cu 5,5%, iar cele ale motorinei cu 13%.

Interesant este că principala concurentă ai OMV Petrom, Rompetrol a scumpit în aceeași perioadă benzina cu 39 de bani/l , iar motorina cu 48 de bani/l, acoperindu-și impactul provocat de majorarea accizei, de 38 de bani/l, din care 32 de bani de pe partea de acciză și 6 bani taxa pe valoare adăugată aferentă accizei.

Astfel, dacă pe 1 septembrie (ziua imediat următoare adoptării Ordonanței de modificare a Codul Fiscal prin care au fost majorate accizele), un litru de benzină Efix ’95 putea fi achiziționat la stația Rompetrol de pe Mihai Bravu nr. 473, cu 4,58 de lei, iar unul de motorină Efix Diesel, cu 4,54 lei, sâmbătă, 30 septembrie, acestea costau 4,97 lei (benzina), respectiv 5,02 lei (motorina). Cu un ban mai puțin la ambele tipuri de carburanți decât prețurile care vor fi afișate luni în benzinăriile OMV Petrom.

Pe 15 septembrie, data aplicării primei majorări de accize, OMV Petrom scumpise benzina cu 23 de bani pe litru, iar motorina cu 19 bani pe litru față de nivelul din ziua adoptării anului normativ, în timp ce Rompetrol majorase prețul benzinei cu benzina cu 23 de bani pe litru, iar cel al motorinei cu 22 de bani.

Potrivit datelor prezentate de un proiect de hotărâre de Guvern care stabileÈ™te nivelul stocurilor de urgență pentru È›iÈ›ei È™i/sau produse petroliere, lider detaÈ™at pe piaÈ›a produselor petroliere (carburanÈ›i È™i păcură) este OMV Petrom, cu o cotă de piață de 38,35%, fiind secondat de Rompetrol Rafinare cu 29,64% È™i Petrotel Lukoil, cu 15,89%. Cele trei mari companii sunt urmate de Oscar Downstream, cu o cotă de piață de 8,79%, MOL România Petroleum Products, cu 6,64%, Rompetrol Downstream, cu 0,46%, È™i Socar Petroleum, cu 0,077%.

Tag Cloud