Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati Apa Nova scumpește din martie apa și canalizarea în București cu 12,8%

Apa Nova scumpește din martie apa și canalizarea în București cu 12,8%

Apa Nova

Apa Nova va scumpi, din luna martie, cu 12,8% serviciul de apă și canalizare în București, respectiv cu 0,75 lei/mc (TVA inclus), de la 5,86 la 6,61 lei/mc, pentru a face rost de bani pentru investițiile solicitate de Primăria Capitalei. Între motive sunt invocate inflația, consemnată din august 2010 încoace, de la ultima ajustare de tarife, și deprecierea leului față de euro din intervalul respectiv. Pe de altă parte, francezii promit o scădere de tarife cu 23% până la finalul anului în curs, scădere calculată fără a se ține cont de inflație și de alte ajustări extraordinare.

În prezent, serviciul de apă și canalizare în București costă 5,86 lei/mc (TVA inclus), din care 4,79 lei/mc apa potabilă și 1,07 lei/mc canalizarea.

„Pentru a asigura capacitatea de finanțare a investițiilor asumate şi solicitate de Municipiul Bucureşti, cum ar fi programul Bucur pentru extinderi reţele apă/canalizare, ce asigură accesul la apă al bucureştenilor, și realizarea investițiilor pentru Casetă pentru prevenirea inundaţiilor, Apa Nova va ajusta tariful serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare”, se arată într-un comunicat al Apa Nova.

Astfel, de la începutul lunii martie 2013, bucureştenii vor plăti cu 75 de bani/metru cub (TVA inclus) mai mult pentru serviciul de apă şi de canalizare.

Apa Nova precizează că noul tarif va fi aplicat numai după obținerea avizului Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), potrivit legislației în vigoare.

Potrivit Apa Nova, ultima ajustare ordinară de tarif a fost aplicată în august 2010, iar de la această dată inflaţia a crescut 15,2 %, iar leul s-a depreciat cu 4,8% față de euro.

„Noul tarif ce se va aplica în București, comparativ cu tariful aplicat în alte orașe din România care, de asemenea, au stații de epurare, se situează pe locul 16 în ordine descrescătoare, adică continuă să fie sub tariful aplicat în unele orașe precum Iași, Constanţa, Arad, Pitești etc”, subliniază Apa Nova.

Cheltuiala medie a unei familii privind factura pentru serviciile de apă și canalizare (gradul de suportabilitate) după această ajustare a tarifului va fi de 3,5% din venitul mediu lunar al unei familii, arată compania franceză.

„Însă, până la sfârșitul anului 2016, ca urmare a finalizării unor investiţii importante pentru bucureşteni (de exemplu investiţiile pentru Casetă), tarifele pentru serviciile de apă şi de canalizare vor scădea cu 23% deoarece se termină perioadele de aplicare pentru unele ajustări de tarif. Această scădere este calculată fără a lua în calcul inflația şi alte ajustări extraordinare ale tarifului”, se afirmă în finalul comunicatului Apa Nova.

Apa Nova Bucureşti este controlată de compania franceză Veolia, iar în anul 2000 a concesionat serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare din Bucureşti, pentru o perioadă de 25 de ani.

Tag Cloud