Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Proprietarul Azomureş, credit de 46,5 mil. € de la BCR, prelungit cu doi ani

Proprietarul Azomureş, credit de 46,5 mil. € de la BCR, prelungit cu doi ani

azomures

Acţionarii Ameropa Grains au prelungit recent un credit de  46,5 milioane de euro luat în octombrie anul trecut de la BCR cu încă doi ani, indică o hotărâre a companiei, consultată de Energy Report.

Creditul va putea fi utilizat în totalitate fie de Azomureş, fie de operatorul portuar Chimpex fie de Ameropa Grains ca facilitate overdraft pentru scopuri generale cash şi non-cash. Aceste fonduri ar mai putea fi utilizate de Ameropa Grains pentru finanţarea achiziţiei de stocuri.

Marele producător de îngrăşăminte Azomureş, care este în acelaşi timp şi unul dintre marii consumatori de gaze naturale din România, a semnat la finele anului trecut trei contracte de credit în valoare cumulată de 116,5 milioane de euro, cu Unicredit Tiriac, BCR şi ING. Contractele de credit au fost de tip descoperit de cont, pe termen scurt, pentru finanţarea activităţii curente, neangajante, utilizabile în mai multe valute, includeau trei linii de trezorerie şi aveau scadenţa la 12 luni, adică expirau în această perioadă.

Cel mai mare credit a fost de la BCR, respectiv 46,5 milioane de euro, în timp ce băncile Unicredit Tiriac şi ING au asigurat câte 35 de milioane de euro.

De altfel, de o perioadă, cele trei companii afiliate au format o structură care să le permită utilizarea unui serviciu de management al disponibilităţilor oferit de către cele trei bănci de mai sus. Mai precis, cele trei bănci oferă posibilitatea contractării unor servicii bancare de management al disponibilităţilor în dolari, euro sau lei, servicii care permit optimizarea cheltuielilor şi veniturilor din dobânzi dar şi raţionalizarea utilizării surselor de finanţare externă.

Azomureş, care cumpără cam a zecea parte din producţia de gaz a României, este o companie pentru care gazul acoperă circa 85% din costuri. Drept urmare, reprezentanţii companiei au considerat oportun să se declare, de mai multe ori în ultima perioadă, susţinători ai investiţiilor în gaze de şist dar, pe de altă parte, împotriva unei liberalizări acelerate a pieţei gazelor naturale.

În 2012, când elveţienii de la Ameropa au preluat pachetul majoritar de acţiuni al Azomureş s-a decis demararea unor investiţii de peste 200 de milioane de euro pentru modernizarea combinatului mureşean. Scopul declarat este acela al încadrării în normele de mediu şi de a  creşte capacitatea de producţie la 1,5 milioane de tone de îngrăşăminte anual.

 

Tag Cloud