Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse CE Hunedoara, încă 40 mil. lei de la CEC

CE Hunedoara, încă 40 mil. lei de la CEC

CE Hunedoara

 Complexul Energetic Hunedoara a aprobat săptămânile trecute suplimentarea cu 40 de milioane de lei a unui credit luat de la CEC în iulie 2012. De asemenea, compania a aprobat şi suplimentarea cu şase luni a creditului initial, modificat prin acte aditionale, prelungire începând cu 6 iulie 2015 si avand un plafon maxim de circa 86,55 milioane de lei (plafon care include şi cei 40 de milioane de mai sus), indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Compania mai are de de rambursat 7,4 milioane echivalent dolari dintr-un credit extern luat de de la BIRD cu garanţia statului, pentru finanţarea reabilitării şi modernizării, precum şi 1,05 miliarde yeni japonezi dintr-un credit de la JBIC cu garanţia statului, în vederea finanţării reabilităţii grupului 4 al termocentralei Paroşeni.

În plus, Complexul Energetic Hunedoara mai are un credit de 65,3 milioane de euro pentru investiţii de mediu, din care mai sunt trageri rămase de efectuat de 7,03 milioane de euro.

Joia trecută, Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor Publice și Complexul Energetic Hunedoara au semnat convenția privind acordarea către CE Hunedoara a primei tranșe, în valoare de 98,4 milioane lei, din ajutorul de stat individual de salvare.

Convenția a fost semnată la o zi după ce directorul general al CE Hunedoara, Constantin Jujan, a demisionat din funcţie, acuzând că acordarea împrumutului sub formă de ajutor de stat de la Guvern întârzie, în condiţiile în care există un calendar convenit cu FMI şi Comisia Europeană privind activităţile CE Hunedoara.

Suma aferentă tranșei întâi din ajutorul de stat, în valoare de 98,4 milioane lei, urmează a fi utilizată pentru cheltuielile curente și pentru acoperirea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

O a doua tranșă, de 68,5 milioane de lei, urmează să completeze sumele de care complexul are nevoie pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de susținere a activităților pe o perioadă de 6 luni de la acordare.

Pentru a beneficia de ajutorul de stat individual de salvare, Complexul Energetic Hunedoara urmează să prezinte un program de restructurare care trebuie avizat și de Comisia Europeană. De asemenea, sumele primite nu pot fi utilizate în sectorul cărbunelui, compania asumându-și obligația de a separa legal activitatea de minerit de restul activităților desfășurate.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului.

Din cauza pierderilor dinn 2013 şi în 2014, Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate. Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.

 

Tag Cloud