Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Sberbank și-a concediat analistul vedetă, pentru publicarea unui raport în care susține că Nordstream 2 și TurkStream păgubesc cu 28 de miliarde de dolari acționarii Gazprom în detrimentul firmelor contractante apropiate lui Putin

Sberbank și-a concediat analistul vedetă, pentru publicarea unui raport în care susține că Nordstream 2 și TurkStream păgubesc cu 28 de miliarde de dolari acționarii Gazprom în detrimentul firmelor contractante apropiate lui Putin

9gazprom-naftogaz-gas

Banca rusească Sberbank și-a concediat marți unul dintre analiști pentru grave încălcării ale deontologiei după ce un raport al băncii, redactat de acesta și destinat exclusiv clienților a fost publicat luni în presa de la Moscova.

În raportul redactat împreună cu o colegă, analistul Alex Fak, susținea că principalii beneficiari ai proiectelor Gazprom de infrastructură de transport gaze (printre care TurkStream și Nord Stream 2) nu sunt acționarii companiei, ci firmele contractate să o construiască. Întâmplător, potrivit Medusa.io, respectivele companii sunt controlate de unii dintre cei mai apropiați prieteni ai președintelui Vladimir Putin.

De ce este important. Construirea TurkStream măresc șansele ca Europa Centrală și de Sud-Est să fie inundată cu gaz rusesc în detrimentul viitoarei producții din Marea Neagră. Săptămâna trecută a avut loc la Moscova o întâlnire între Alexey Miller, președintele executiv al Gazprom și Temenuzka Petkova, ministrul bulgar al energiei, în care s-a discutat, printre altele, perspectiva livrării de gaze rusești către Europa prin TurkStream.

La numai două zile de la demiterea analistului, contractul directorului departamentului Analize al Sberbank, Alexander Kudrin, șeful direct al lui Fak, a fost încheiat la rândul său, prin “acordul părților”, acesta părăsind compania în care a activat continuu încă din 2002.

Președintelui Sberbank, German Gref, a declarat că banca a renunțat la serviciile celor doi pe motiv că “nu au respectat reglementările interne ale companiei" și "au încălcat grav codul etic al bussines-ului”.

“Fak a ajuns la concluziile din raport pe baza unor date neverificate și neconfirmate, introducând astfel în eroare piața. Nu pot să mă pronunț dacă a fost vorba de iresponsabilitate sau de o provocare deliberată. Standardele noastre de profesionalism nu ne permit să tolerăm astfel de acțiuni neprofesionale ", a motivat Gref decizia conducerii Sberbank.

Până în prezent, nici Fak, nici Kudrin nu au comentat public decizia băncii.

Alex Fak este analist din 2006. Înainte de a se alătura Sberbank CIB în 2008, acesta a activat ca ziarist pe domeniul financiar pentru The Financial Times și Reuters. În 2016, Sberbank s-a lăudat cu faptul că Fak a fost votat principalul analist de cercetare a piețelor din Rusia în studiul Extel Pan-Europe din acel an.

Proiectele de infrastructură analizate de Fak sunt Puterea Siberiei (gazoduct cu destinația China), dar și NordStream 2 și TurkStream (care ar urma să alimenteze cu gaze piața europeană).

În analiza lor, Fak și Kotelnikova au ajuns la concluzia că NordStream 2 va costa Gazprom 21 de miliarde de dolari, ceea ce face ca investiția să nu poată deveni profitabilă decât peste 50 de ani.

TurkStream este mai ieftin, va costa doar 17 miliarde de dolari, iar perioada de recuperare a investiției inițiale va fi de 20 de ani.

Analiștii Sberbank estimează că Gazprom va pierde numai puțin de 17 miliarde de dolari ca urmare a finanțării acestor două proiecte controversate, care ar urma să diversifice traseele de alimentare cu gaz rusesc a statelor europene. Alimentarea cu gaz rusesc a Uniunii Europene este dependentă în prezent de tranzitul prin Ucraina, cu care Gazprom se află într-un conflict deschis pe tema tarifelor percepute și neachitării acestora de către autoritățile de la Kiev, care le consideră prea ridicate.

În ceea ce privește gazodctul către China, Fak și colega sa, Anna Kotelnikova, au estimat că Puterea Siberiei va costa numai puțin de 55,4 miliarde de dolari, cu peste 11 miliarde de dolari peste valoarea maximă care s-ar putea amortiza în urma majorării exporturilor către China. Cei doi analiști susțin că o conductă alternativă către China, numită Altai, ar fi costat Gazprom cu cel puțin cinci ori mai puțini bani decât Puterea Siberiei. Fak și Kotelnikova speculează că societatea a preferat opțiunea mai costisitoare pentru a-i favoriza pe cei doi mari contractanți: Stroygazmontazh si Stroytransneftegaz, care și-au împărțit "aproape în mod egal" principalele contracte de construire a conductei. Prima companie aparține lui Arkady Rotenberg, iar jumătate din cea de-a doua este deținută de Ghenadie Timchenko și de membrii familiei sale. Ambii oligarhi sunt apropiați președintelui Putin, susține Medusa.

Gigantul rus Gazprom a refuzat să comenteze raportul.

La începutul lunii februarie, vicepreședintele companiei ruse, Alexander Medvedev, a anunțat la Viena că cele 15,75 miliarde de metri cubi de gaze naturale care vor fi transportate de Gazprom către Europa prin una din cele două conducte TurkStream ar putea avea ca destinație finală Baumgarten, terminalul OMV, principalul acționar al OMV Petrom, din Austria.

Interesant este că și proiectul BRUA, finanțat de Uniunea Europeană, are același obiectiv, intenționând să asigure transportul gazelor din Orientul Mijlociu prin Bulgaria, România, Ungaria și Austria la terminalul operat de OMV. Cu alte cuvinte, gazul extras din Marea Neagră, inclusiv de OMV, va concura cu cel exportat de Gazprom printr-una din conductele TurkStream.

Tag Cloud