Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu04182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile cu 40% în primul semestru

Rompetrol Rafinare și-a redus pierderile cu 40% în primul semestru

Rompetrol

Rompetrol Rafinare (RRC) a raportat pentru primul semestru pierderi de aproape 47 milioane dolari, cu 40% mai mici faţă de nivelul de 78,43 milioane dolari înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce cifra de afaceri brută a crescut cu 41%, la 2,78 miliarde dolari.

Rompetrol Rafinare, parte a KMG International, fostul grup Rompetrol, a înregistrat în primele şase luni ale anului trecut o cifră de afaceri brută de 1,96 miliarde de dolari.

"Indicatorii financiari au fost susţinuţi în principal de rezultatele operaţionale pozitive - materiile prime procesate (+46%), vânzările de carburanţi pe piaţa internă (+24%) şi la export (+75%), dar şi de reducerea costurilor de procesare prin creşterea eficienţei energetice şi menţinerea disponibilităţii mecanico-operaţionale", se arată într-un comunicat al companiei transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

În perioada analizată, compania a consemnat un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 25,48 milioane de dolari, faţă de un rezultat negativ de 8,21 milioane de dolari în primele şase luni ale anului trecut.

Rafinăriile companiei, Petromidia şi Vega, au prelucrat în primul semestru peste 2,4 milioane tone de materie primă, cu 46% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Pe partea de rafinare şi petrochimie, compania a raportat afaceri brute de 2,55 miliarde de dolari, cu 53% peste nivelul de 1,67 miliarde de dolari atins în intervalul similar din 2013, fiind influenţate de creşterea volumelor vândute şi a cotaţiilor internaţionale ale produselor petroliere.

Pierderile aferente sectorului de rafinare au scăzut în intervalul analizat cu 28,8%, de la 78,37 milioane de dolari la 55,79 milioane de dolari.

Segmentul de rafinare şi petrochimie cuprinde rezultatele Rompetrol Rafinare (care operează rafinăriile Petromidia şi Vega) împreună cu activitatea petrochimică şi rezultatele Rompetrol Petrochemicals.

Exporturile Rompetrol Rafinare au depăşit 1 miliard de dolari în prima jumătate a anului, iar compania estimează că în întregul an 2014 va exporta cu 20% mai mmulte produse comparativ cu nivelul de 1,7 miliarde de dolari atins în 2013.

Cifra de afaceri consemnată de Rompetrol Rafinare în zona distribuţiei de carburanţi a crescut în intervalul analizat cu 28% în primul semestru, de la 1,17 miliarde de dolari la 1,49 miliarde de dolari.

Compania a înregistrat pe acest segment un profit net de 6,93 milioane de dolari, de la 324.136 de dolari în perioada similară a anului trecut.

Vânzările totale de carburanţi prin Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, au urcat cu 18% în primul semestru, de la 743.000 de tone la 881.000 de tone, se spune în comunicat.

În România, compania operează peste 744 puncte de distribuţie carburanţi, 230 de staţii de gaz petrolier lichifiat, 9.000 de puncte de distribuţie a buteliilor şi trei staţii de îmbuteliere a gazului petrolier lichefiat.

Segmentul de distribuţie cuprinde rezultatele subsidiarelor Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

Rezultatele sunt neauditate şi consolidate, iar raportarea a fost realizată conform Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), se menţionează în comunicat.

Situaţiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare şi ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemical, Rom Oil, Rompetrol Downstream, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas.

KMG International este deţinut de compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

Tag Cloud