Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale OPEC: Cererea de petrol va crește mai accelerat ca urmare a creșterii consumului din statele industrializate, în special SUA

OPEC: Cererea de petrol va crește mai accelerat ca urmare a creșterii consumului din statele industrializate, în special SUA

OPEC

Creșterea consumului de petrol din Statele Unite ale Americii va inversa trendul din ultimii patru ani de declin al cererii din statele dezvoltate și va conduce la o majorare a cererii la nivel global, a declarat joi Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC). 

Estimările OPEC, primele făcute de vreo organizație a producătorilor de petrol pentru 2015, arată că majorarea cererii din SUA se va alimenta în primul rând din producția internă, ca urmare a boom-ului produs de exploatarea masivă a petrolului și gazelor de șist de peste Atlantic.

Potrivit Wall Street Journal, estimările OPEC ar putea inversa și actualul trend de reducere a prețului petrolului, care în ultima săptămână a coborât vertiginos ca urmare a veștii deschiderii a două terminale de export din Libia. 

OPEC estimează, în raportul său lunar, că, pe fondul unei reveniri economice robuste, consumul mondial de petrol va crește cu 1,21 milioane de barili pe zi în 2015, comparativ cu o creștere de 1,13 milioane de barili pe zi în acest an.

Creșterea accelerată a cererii va fi determinată pentru prima oară din 2010 în cea mai mare parte de majorarea cererii din statele industrializate, în special a SUA, unde creșterea va fi de 180.000 de barili pe zi în 2015, comparativ cu o creștere de 160.000 de barili pe zi în acest an. 

În ultimii ani, India și China au fost motoarele de creștere a cererii de petrol la nivel global, însă datele OPEC arată pentru anul viitor o creștere a consumului acestora mai redusă decât cea din SUA.

 

Tag Cloud