Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Acord nuclear cu Iranul: Petrolul iranian nu va ajunge imediat pe piețele internaționale, însă Brent-ul și WTI au pierdut 5%

Acord nuclear cu Iranul: Petrolul iranian nu va ajunge imediat pe piețele internaționale, însă Brent-ul și WTI au pierdut 5%

20150402-C8DA421E97BBAC03-0-0-896DACB7-2C737DCD98FB0431

Anunțul semnării acordului nuclear cu Iranul a condus la o scădere cu 5% a țițeiului Brent pe piețele internaționale, ca urmare a inevitabilei ridicări a sancțiunilor impuse de Occident statului asiatic, care și-a redus, în urma acestora, exporturile de petrol cu 50%.

Imediat ce ieri seară a publicată informația privind semnarea acordului, Brent-ul (etalonul pe piața globală)a coborât undeva în apropierea nivelului de 54 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate (WTI - etalonul pe piața americană) s-a situat în apropierea cifrei de 48 de dolari pe baril. Între timp, atât Brent-ul, cât și WTI, au câștigat mai mult de un dolar pe baril, în prezent (ora 12Ș45 - ora României) Brent-ul tranzacționându-se la 55,21 dolari pe baril, iar WTI, la 49,53 dolari pe baril.

Motivul acestei reveniri timide: ridicarea sancțiunilor impuse Iranului nu este încă sigură (e condiționată de atingerea unor ținte și finalizarea acordului până pe 30 iunie) și nu face inevitabilă, cel puțin pe termen scurt, majorarea ofertei de petrol la nivel global.

800.000 de barili suplimentari pe zi

“In esență, curând va fi mai mult petrol pe piețele internaționale. Însă sancțiunile vor fi ridicate numai după ce este primit ok-ul Agenției Internaționale pentru Energie, acord ce ar putea veni în cea de-a doua jumătate a anului”, susține Giovanni Staunovo, analist la UBS, citat de Bloomberg.

Takayuki Nogami, senior economist la Japan Oil, Gas and Metals National Corp., este mai sceptic: “Este o opinie vast împărtășită că producția de petrol a Iranului nu va crește pe termen scurt. Acordul a fost deja facturat în prețul petrolului”

“Dacă Iranul va reintra pe piață, am putea să nu mai asistăm la o revenire a prețului petrolului în a doua jumătate a anului. Însă ridicarea sancțiunilor și, implicit, revenirea Iranului pe piața globală, va fi un proces gradual”, crede Mike Wittner, de la Societe Generale SA din New York

Iranul și-ar putea majora producția cu 800.000 de barili pe zi, până la capacitatea maximă de 3,6 milioane de barili pe zi în următoarele trei luni ridicării embargoului, susține Agenția Internațională pentru Energie, ca urmare a faptului că este cea de-a patra țară din lume în funcție de nivelul rezervelor de petrol. 

Sancțiunile impuse de Occident au redus cu 50% exportul de petrol al Iranului, până la un milion de barili pe zi în 2013. Potrivit The Wall Street Journal, în 2014, acesta s-a majorat până la aproximativ 1,27 milioane de barili pe zi.

Tag Cloud