Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Piete Internationale Piața petrolului ar putea trece de la supraproducție la penurie în a doua jumătate a anului

Piața petrolului ar putea trece de la supraproducție la penurie în a doua jumătate a anului

oil-price-increase

 Piața petrolului ar putea trece rapid de la supraproducție la penurie ca urmare a diferitelor probleme cu care se confruntă mai mulți producători, printre care Norvegia, Venezuela și Nigeria, cred analiștii de la Oilprice.com.

Evoluția pozitivă a prețului petrolului, stopată temporar de surpriza rezultatului referendumului privind retragerea din UE a Marii Britanii, ar putea primi în zilele următoare noi

După ce miercuri petrolul a recuperat o parte din pierderile suferite ca urmare a Brexit-ului, joi acesta a pierdut teren, scăzând cu peste 2%. În prezent (ora 16:45, ora României), Brent-ul, petrolul de referință pe piețele internaționale, este cotat la 50,15 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) de referință pe piața americană, la 48,75 dolari pe baril.

Scăderea de joi este pusă de analiști pe seama ameliorării situației din Nigeria și pe veștile pozitive venite din Norvegia, unde s-a anunțat o întâlnire a sindicatelor din domeniu cu decidenții în vederea evitării intrării în grevă a muncitorilor din sectorul de petrol și gaze.

Greva din Norvegia ar putea conduce la scăderea producției cu 300.000 barili/zi

Problemele pe partea de ofertă rămân însă. Dacă negocierile cu sindicatele norvegiene eșuează, iar pretențiile salariale ale acestora nu sunt satisfăcute, începând cu sâmbătă aproximativ 7.500 de angajați din sectorul petrolier vor intra în grevă. Potrivit Reuters, greva ar putea conduce la scăderea producției de petrol a Norvegiei cu o cincime sau 300.000 de barili pe zi. Norvegia n-ar mai produce pe timpul grevei 1,6 milioane de barili pe zi, ci doar 1,3 milioane de barili pe zi. O grevă similară din 2012 a afectat 13% din producția de petrol a statului scandinav.

PDVSA și Venezuela ar putea intra în incapacitate de plată

O altă presiune pe partea de ofertă provine din Venezuela, iar aceasta va fi una de lungă durată și dificil de contracarat. Producția statului sud-american se află pe o pantă descendentă de mai mulți ani, însă în prezent se prefigurează o scădere mai acută ca urmare a crizei economice profunde în care a intrat Venezuela.

Atât statul venezuelean, cât și campionul său național, compania petrolieră PDVSA sunt în căutare de bani. PDVSA înregistrează deja arierate către companiile internaționale care îi furnizează servicii petroliere. Schlumberger s-a retras deja ca urmare a neplății de către companie a unor facturi în valoare de 1,2 miliarde de dolari. PDVA mai datorează și companiei de servicii petroliere Halliburton aproximativ 756 milioane de dolari, iar aceasta s-ar putea retrage la rândul său, în pofida cooperării de peste 100 de ani invocată de autoritățile din Venezuela.

Potrivit Barclays, în acest an producția de petrol a Venezuelei va scădea cu 11%, ajungând la 2,1 milioane de barili pe zi.

În plus, PDVSA va intra mai mult ca sigur în incapacitate de plată, neavând de unde să obțină cele 4 miliarde de dolari necesare a achita datoriile scadente în trimestru al patrulea al acestui an. Dată fiind criza economică internă, de această dată, nici guvernul venezuelean nu are cum să mai ajute compania de stat, chiar dacă intrarea în incapacitate de plată a PDVA va antrena foarte probabil și intrarea în incapacitate de plată a statului venezuelean, dependent de veniturile din petrol.

În aceste condiții, estimările Barclays sunt pozitive. Potrivit celui mai pesimist scenariu, Barclays estimează o reducere a producției din Venzuela până la sfârșitul anului cu 600.000 de barili pe zi, la 1,7 milioane de barili pe zi.

OPEC ar trebui să majoreze producția cu 650.000 de barili/zi

Potrivit estimărilor Bloomberg, statele membre ale cartelului OPEC ar trebui să producă suplimentar 650.000 de barili pe zi pentru a compensa reducerea de producție din Norvegia și Venezuela.

În prezent, piața petrolului este caracterizată de o producție situată cu peste jumătate de milion de barili pe zi peste nivelul cererii. Iar veștile privind acordul de încetare a focului dintre guvernul nigerian și milițiile locale au permis deja majorarea producției de petrol a Nigeriei de la 1,3 la 1,9 milioane de barili pe zi. Permanentizarea păcii în regiune ar putea conduce la un preț al petrolului situat sub 50 de dolari pe baril, susțin analiștii Goldman Sachs.

 

Tag Cloud