Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Opcom plăteşte amenda de 1 mil. € Comisiei Europene

Opcom plăteşte amenda de 1 mil. € Comisiei Europene

opcom

După mai multe declaraţii ameninţătoare ale reprezentanţilor OPCOM prin care ba susţineau că ar putea da în judecată Comisia Europeană, ba ANRE, până la urmă... s-a rezolvat. Nu se poate. Mai precis, Opcom a hotărât să-şi majoreze capitalul social cu 4,55 milioane de lei şi se pregătesc să plătească amenda de de 1,031 milioane de euro primită de la Comisia Europeană, indică o hotărâre recentă a operatorului, consultată de Energy Report.

Cităm din document. “Destinaţia aportului în numerar: finanţarea activităţii curente operaţionale şi investiţionale şi îndeplinirea obligaţiei de plată ce decurge din decizia Direcţiei Generale Concurenţă – Comisia Europeană emisă în cazul AT 39984”.

De altfel,  într-o altă hotărâre din aceeaşi zi,  în AGA s-a dispus conducerii “să ia toate măsurile necesare pentru plata integrală a amenzii în sumă de 1.031.000 de euro aplicate de către Direcţia Generală Concurenţă  - Comisia Europeană pentru încălcarea art. 102 din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene, conform Deciziei în cazul antitrust AT 39984”.

Comisia Europeană a anunţat în martie că a aplicat o amenda de peste 1 milion de euro societăţii Opcom pentru că a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa românească a facilitării tranzacţiilor de energie electrică pe piaţa spot, încălcând normele UE în materie de concurenţă.

Potrivit CE, între 2008 şi 2013, Opcom a impus membrilor pieţelor spot de energie electrică să se înregistreze în scopuri de TVA în România, refuzând să accepte comercianţii care erau deja înregistraţi în scopuri de TVA în alte state membre ale UE. Prin urmare, comercianţii din UE nu puteau intra pe piaţa angro de energie electrică din România decât prin înfiinţarea unui sediu permanent în România, ceea ce presupunea costuri suplimentare şi dezavantaje organizatorice pentru comercianţii din UE în comparaţie cu cei din România.

Imediat după respectiva decizie cu amenda, Victor Ionescu, directorul general al Opcom, a susţinut că decizia este injustă, întrucât activitatea operatorului pieţei de energie este complet reglementată de către ANRE.

“Analizăm la nivelul corporaţiei (Transelectrica, care deţine Opcom, n.r.) posibilitatea să contestăm această decizie la Curtea Europeană de Justiţie. De asemenea, analizăm şi posibilitatea să ne îndreptăm împotriva celor de la ANRE, care reglementează activitatea Opcom’, a mai precizat Ionescu, adăugând că tranzacţiile din piaţă nu au fost cu nimic afectate.

 

Tag Cloud