Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica SE Muntenia vrea în insolvenţă şi închiriază din sediul din centrul Capitalei

SE Muntenia vrea în insolvenţă şi închiriază din sediul din centrul Capitalei

Enel sediu Mihalache

Consiliul de administraţie al Servicii Energetice Muntenia, companie al cărei acţionar unic este Electrica SA, a aprobat introducerea cererii de insolvenţă prin reorganizarea activităţii. Compania vrea să închirieze etajul 2 şi o parte din etajul 3 din corpul B al sediului de pe bulevardul Mihalache pe care-l deţine în proprietate, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

În plus,  Enel Distribuţie Muntenia a cerut filialei Electrica de mai sus să ocupe cu chirie pe trei ani circa 250 mp la etajul 1 din corpul C şi alţi circa 250 mp de la etalui 3 din acelaşi corp de clădire, cu posibilitate de prelungire, la chiria de pe piaţă.

Servicii Energetice Muntenia e ultima dintre filialele Electrica SA care îşi cere insolvenţa. Servicii Energetice Oltenia a cerut insolvenţa încă din 21 februarie când susţinea că e în incapacitate de a plăti debitul exigibil de 33,67 milioane de lei.

Atât lichidarea societăţilor de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea ale Electrica, cât şi insolvenţa Servicii Energetice Oltenia (care nu este exclus să intre de asemenea în lichidare, având active atractive la preţul actual al pieţei) s-au încadrat, cel puţin theoretic, în aşa numitul proces de curăţenie al Electrica înainte de listarea la Bursă din vară.

Statul înfiinţează astfel o nouă societate care preia participaţiile minoritare ale Electrica SA în filialele de distribuţie privatizate. În 2010, Electrica Serv a fost reorganizată, păstrând trei sucursale teritoriale (SISE Electrica Transilvania Nord, SISE Electrica Transilvania Sud, SISE Electrica Muntenia Nord). După reorganizare, au rezultat cinci noi firme de servicii energetice în zonele Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia, toate filiale ale Electrica SA. Rezultatul a fost doar creşterea pierderilor.

Aşa s-a ajuns la concluzia ca societăţile de servicii energetice din Moldova, Banat şi Dobrogea să fie  lichidate, cea de la Oltenia să intre în insolvenţă, iar Muntenia să treacă printr-un proces de privatizare accelerată. Până una-alta, această accelerare se pare că se va face prin insolvenţă.

Tag Cloud