Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Explicația prețului ridicat al electricității: în mai au fost închise unități de producție de 2 milioane MWh, printre care și centrala OMV Petrom de la Brazi

Explicația prețului ridicat al electricității: în mai au fost închise unități de producție de 2 milioane MWh, printre care și centrala OMV Petrom de la Brazi

electrificare

Prețul energiei electrice pe piața spot (pentru ziua următoare) a atins în luna iunie un nivel neobișnuit de ridicat pentru această perioadă a anului, de peste 200 de lei/ MWh, după ce în luna mai a înregistrat o creștere de 60% față de perioada similară a anului trecut.

O explicație a evoluției ascendente a prețului energiei electrice este sugerată de volumele tranzacționate, în scădere cu 13% în luna mai a acestui an comparativ cu luna similară a anului trecut, ceea ce înseamnă că, cel puțin parțial, este o problemă a raportului dintre cerere și ofertă. Prețul mediu de luna trecută, de 193,6 lei pe MWh a fost achitat doar pentru o cantitate de 1,76 milioane de MWh, față de volumul tranzacționat în mai 2016, de peste 2 milioane de MWh. Drept urmare și ponderea energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare a scăzut de la 49% în luna mai a anului trecut la 40% în aceeași lună a acestui an.

Cauza principală a acestei evoluții provine în special de pe partea de ofertă. În luna mai și în săptămânile care au precedat-o au fost închise, programat sau nu, capacități de producție de aproximativ 2 milioane de MWh. Pe 18 aprilie a devenit nefuncțională o capacitate de producție 300 MWh de la Isalnița, pe 28 aprilie, una a CET Brazi, de 98 MWH, urmată de o a unitate a aceluiași CET Brazi, tot de 98 MWh, pe 1 mai. Tot pe 1 mai a fost închisă o unitate de 96 MWh a CET Galați, urmată pe 15 mai de o unitate de 131 MWh a CET Craiova și de o alta de 195 MWh..

Cireașa de pe tort a fost avaria de pe 12 mai care a scos din funcțiune total centrala electrică a OMV Petrom de la Brazi, cu o capacitate de 860 MWh, evident neprogramată.

Nici luna iunie nu a fost mai bună din punct de vedere al unităților funcționale. Din cele închise în mai, numai unitatea CET Craiova și-a reluat producția. În schimb au devenit nefuncționale alte unități de producție. Luna a debutat cu o întrerupere neprogramată a producției de 194 MWh a unei unități de la Borzești, urmată de o alta unitate cu o capacitate de producție de 220 MWh. Procesul a continuat cu închiderea unei unități București Sud (84MWh), una a Iernut (188 MWh), alta a Turceni (330 MWh), iar pe 11 iunie a uneia a Porțile de Fier (de 194 MWh).

Producția de energie regenerabilă nu a fost una spectaculoasă, energie eoliană situându-se în medie mult sub o producție de o mie de MWh (în pofida puseurilor, cum a fost cel de pe 10 mai, când a produs 1.800 MWh) iar cea solară la câteva sute de MWh (maximul atins a fost pe 10 iunie - 790 MWh).

Evoluția prețului energiei de pe piața pentru ziua următoare (PZU) va afecta foarte probabil și prețul final al energiei achitat de clienții finali, atât timp cât 40% din procentul de 90% componentă piață liberă provine de pe piața spot. De la 1 ianuarie 2018 va fi eliminat și procentul de 10% reglementat, astfel încât toată energia facturată va proveni de pe piața liberă, iar 40% din aceasta de pe PZU.

Foarte probabil, furnizorii vor modifica ofertele pentru consumatorii casnici pentru a acoperi costurile cu achiziționarea de energie de pe PZU.

Tag Cloud