Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Moody's confirmă ratingurile Ba2 ale Transelectrica și îmbunătățește perspectiva acestora de la negativă la stabilă

Moody's confirmă ratingurile Ba2 ale Transelectrica și îmbunătățește perspectiva acestora de la negativă la stabilă

Transelectrica BUN

Moody's Investors Service a confirmat ieri ratingul corporatist pe termen lung Ba2 al Transelectrica SA și pe cel Ba2 al probabilității de intrare în incapacitate de plată, modificând însă perspectiva acestor ratinguri, de la negativă la stabilă. Totuși, din cauza perspectivei negative a ratingului suveran al statului român (Baa3), Moody's nu se așteaptă la o îmbunătățire a ratingului Transelectrica în orizontul apropiat.

Moody's a retrogradase pe 21 decembrie 2012 ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la nivelul Ba1 la Ba2, cu perspectivă negativă, din cauza ingrijorării legate de nivelul lichidităților companiei. Decizia fusese luata la încheierea unei perioade de evaluare inițiată în luna iulie a aceluiași an.

Modificarea perspectivei a fost motivată de Moody's în principal prin emisiunea de obligațiuni de la finalul anului trecut.

"Perspectiva stabilă a ratingurilor Transelecrica reflectă progresele înregistrate în ceea ce privește îmbunătățirea lichidității companiei, impulsionată de emisiunea de obligațiuni în valoare de 200 de milioane de lei din decembrie 2013, care a ajutat compania să-și reducă expunerea pe datoria bancară pe termen scurt", a declarat Nicholas Stevens, analistul șef al Moody's responsabil de Transelectrica. 

O nouă emisiune de obligațiuni în a doua jumătate a anului

"Transelectrica are în continuare multe de făcut în ceea ce privește crearea unei baze de lichiditate structural stabilă, printre altele semnarea unui contract multi-anual de acces la facilități de lichiditate, însă acum are acces la piața internă a obligațiunilor și este de așteptat să iasă pe piața obligațiiunilor cu o nouă emisiune în a doua jumătate a lui 2014", a declarat Stevens.

Potrivit Moody's, istoric, Transelectrica s-a bazat pe finanțarea prin intermediul băncilor de dezvoltare, ceea ce a făcut ca majoritatea datoriei sale considerabile cauzată de cheltuielile de capital să fie una bancaă, pe termen scurt. 

În opinia Moody's, concentrarea pe finanțarea bancară, în absența unor facilități, expune compania la un risc de lichiditate considerabil în eventualitatea unor evenimente negative pe piață. 

Transelectrica și-a asigurat finanțarea cheltuielilor de capital pe următoarele 15 luni

Prin accesarea pieței de capital interne, Transelectrica a înregistrat câteva progrese în diversificarea surselor sale de finanțare și are în prezent finanțate cheltuielile de capital pe următoarele 15 luni. Chiar dacă această strategie nu este una ideală, necesitând o prefinanțare anuală netă și constituirea unei rezerve de cash în balanța comercială, ea oferă o bună vizibilitate companiei asupra resurselor de cash accesibile, susține Moody's.

Pe lângă asta, Transelectrica a realizat în 2013 o stabilizare a performanțelor sale financiare prin operațiuni de generare de rezerve, tarife îmbunătățite și o reducere a pierderilor pe rețea. 

O retrogradare a ratingului suveran al României nu va atrage automat și retrogradarea ratingului Transelectrica

Potrivit agenției, chiar dacă statul român este acționar majoritar al Transelectrica, o eventuală retrogradare a ratingului suveran al României de la actualul nivel Baa3, cu perspectivă negativă, ratingul Transelectrica nu va fi în mod automat retrogradat la rândul său.

Totuși, din cauza perspectivei negative a ratingului suveran al statului Român, Moody's nu se așteaptă la o îmbunătățire a ratingului Transelectrica în orizontul apropiat. Dacă perspectiva ratingului suveran al României va fi avansată la una stabilă, Moody's va analiza stabilitatea cadrului reglementator și gradul în care acesta ar putea suporta un rating superior acordat companiei. O eventuală retrogradare a ratingului ar putea avea loc doar dacă compania se va afla sub presiune, iar anticipațiile privind un eventual suport din partea ratingului suveran va afecta profitul companiei, reflectat print-un raport al fondurilor din operațiuni/dobânzi plasat sub 4,sau printr-unul al fondurilor din operațiuni/datorii mai mic de 20%.

 

Tag Cloud