Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri10042024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Turcia se confruntă cu cea mai gravă pană de curent din ultimii 15 ani. Autoritățile nu exclud varianta unui atac terorist

Turcia se confruntă cu cea mai gravă pană de curent din ultimii 15 ani. Autoritățile nu exclud varianta unui atac terorist

Blackout

Turcia se confruntă cu cea mai gravă pană de curent din ultimii 15 ani, circa 40 de regiuni și 25 de orașe mari, inclusiv Istanbul, Ankara, Izmir, Antalya și Adana, rămânând fără curent electric începând cu ora 10 dimineața, ca urmare a unor probleme survenite la mai multe linii de transmisie. Autoritățile nu exclud varianta unui atac terorist sau cibernetic și resping ideea insuficienței producției și importurilor de energie. Pe de altă parte, Turcia este de mai mult timp în negocieri cu România și Bulgaria pentru achiziționarea de electricitate prin cabluri submarine, demers menit să acopere nevoia critică de energie electrică din regiunile Istanbul și Tracia, însă până în prezent nu s-a făcut mai nimic în acest sens, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare.

Pana de curent a afectat controlul traficului aerian și feroviar, obligând autoritățile să decidă întreruperea acestora.

Metroul, tramvaiele și semafoarele din Istanbul au ieșit din funcțiune din cauza întreruperii alimentării cu curent electric, provocând haos în traficul rutier. Municipalitatea a anunțat că toți pasagerii aflați la metrou în momentul tăierii curentului au fost evacuați în condiții de siguranță.

De asemenea, o serie de centre comerciale au rămas fără curent electric, iar mai multe întreprinderi industriale au fost nevoite să-și întrerupă activitatea.

Premierul turc, Ahmet Davutoğlu, a declarat că a fost organizată o celulă de criză la Ministerul Energiei și a respins explicația potrivit căreia pana de curent s-ar datora faptului că Turcia se confruntă cu o penurie de energie electrică, ca urmare a producției și importurilor insuficiente.

"Luăm în calcul toate posibilitățile, inclusiv varianta unui atac terorist sau cibernetic", a spus Davutoğlu.

Turcia are mare nevoie de importuri de electricitate

Turcia este de mai mult timp în negocieri cu România și Bulgaria pentru achiziționarea de electricitate prin cabluri submarine, demers menit să acopere nevoia critică de energie electrică din regiunile Istanbul și Tracia. Turcia suferă de mult timp din cauza resurselor insuficiente de energie din cele două regiuni, în care consumul de electricitate este foarte ridicat, iar iernile grele au crescut consumul de gaze naturale, ceea ce a forțat autoritățile să caute soluții alternative.

Încă din 2013, ministrul delegat pentru Energie de atunci, Constantin Niță, declara că România va înainta Turciei oferte de export de energie, el discutând cu omologul său de la Ankara despre dezvoltarea unei legături directe între cele două țări în vederea acestui schimb comercial, constând în instalarea unui cablu submarin între România și Turcia, necesar pentru descărcarea excesului de curent electric produs de centralele eoliene din Dobrogea.

Acest proiect trena de mai mulți ani, printre altele din cauza opoziției opoziţiei Guvernului bulgar, care nu dorea ca România să concureze Bulgaria la vânzarea de curent electric către Turcia. Cablul submarin ar urma să tranziteze apele teritoriale ale Bulgariei, din acest motiv fiind nevoie de acordul Executivului de la Sofia.

Transelectrica a semnat în 2009, cu firma Vattenfall Power Consultant AB, din Suedia, un contract pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, inclusiv studiu de mediu, și a caietelor de sarcini pentru proiectul „Cablu Submarin România - Turcia (HVDC Link)”, valoarea contractului fiind de 1,24 milioane euro.

Scopul proiectului, care a fost conceput ca urmare a unor înţelegeri preliminare între autorităţile din România şi Turcia, este facilitarea comerţului cu energie electrică între cele două ţări, în principal pentru satisfacerea nevoilor în creştere de consum de electricitate din Turcia, precum şi pentru valorificarea potenţialului de producţie pentru export din România, aflat în creștere semnificativă ca urmare a boom-ului eolian din Dobrogea. Proiectul a fost pus pe hold din cauza lipsei de finanțare.

Proiect tot mai în ceață

Recent, Transelectrica şi firma italiană Prysmian PowerLink au anunțat că vor forma o echipă de experţi şi specialişti care să elaboreze studii şi analize ale implicaţiilor tehnice, comerciale, financiare şi juridice aferente finanţării şi construirii cablului submarin de transport electricitate între România şi Turcia.

Operaţiunea va fi efectuată în baza unui memorandum semnat recent la Guvern, document prin care se urmăreşte analizarea pre-fezabilităţii proiectului deja elaborat de Transelectrica, în 2008-2012, stabilirea celor mai bune condiţii în care să fie identificate acţiunile pentru realizarea studiilor şi elaborării raportului final de fezabilitate, precum şi pentru prospectarea proiectului, pentru investitorii potenţiali.

Numai că, tot recent, compania de stat Nuclearelectrica a anunțat că se retrage din proiectul cablului electric submarin România – Turcia, din cauza opoziției acționarului minoritar Fondul Proprietatea. Tot Fondul Proprietatea s-a opus și participării companiei de stat Romgaz la acest proiect. Motivația Fondului a fost că fezabilitatea și rentabilitatea economică a proiectului sunt îndoielnice.

Tag Cloud