Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie Bulgaria continuă războiul cu distribuitorii străini de electricitate, susținând că aceștia au comis aproape 2.700 de ilegalități din 2008 încoace

Bulgaria continuă războiul cu distribuitorii străini de electricitate, susținând că aceștia au comis aproape 2.700 de ilegalități din 2008 încoace

Bulgaria proteste preturi electricitate

Autoritatea de reglementare în energie din Bulgaria a anunțat că intenționează să-i sancționeze cu amenzi pe distribuitorii de electricitate cu capital străin CEZ, Energo-Pro și EVN, după ce a constatat că acestea ar fi comis 2.690 de ilegalități din 2008 încoace..

Amenzile, care ar putea totaliza cel puțin 50 de milioane de leva (35 de milioane de dolari), reprezintă o nouă lovitură dată firmelor de electricitate și transmit un semnal negativ puternic investitorilor, relatează Reuters.

Organismul de reglementare a anunțat că, după un audit minuțios de cinci ani, intenționează să impună o amendă cuprinsă între 20.000 de leva (14.000 de dolari) și un milion de leva pentru fiecare din deficiențe, în termen de 15 zile.

„Am constatat, printre altele, comisioane nejusificate și cheltuieli neîntemeiate pentru servicii de consultanță”, a declarat Boyan Boev, președintele organismului de reglementare. „Excepțiile s-au transformat într-un obicei prost pentru cele trei companii de distribuție a electricității”, a detaliat el.

Se vorbește și despre revocarea licențelor

În replică, cehii de la CEZ și Energo-Pro au transmis, în declarații separate, că ei operează în conformitate cu reglementările bulgare și europene, dar că vor studia concluziile auditului cu atenție și vor lua măsuri pentru a garanta interesele consumatorilor și acționarilor lor.

Austriecii de la EVN ar urma să atace orice sancțiuni în instanță, a spus Joerg Zolfellner, CEO al unității din Bulgaria, într-o conferință de presă, în care a adăugat că auditul a fost efectuat într-un mod haotic, neprofesionist și părtinitor.

Organismul de reglementare a demarat deja un proces care ar putea duce la revocarea licențelor celor trei companii, din cauza unei dispute privind plățile dintre ele și furnizorul național de electricitate, NEK.

Dar autoritatea a anunțat că mai întâi se va ocupa de amenzi, înainte să ia o decizie în privința licențelor, amânând propriu-zis hotărârea până după data de 25 mai, când au loc alegerile pentru Parlamentul European, care sunt văzute drept un test pentru popularitatea guvernului condus de socialiști.

Facturile mari la electricitate sunt un subiect sensibil din punct de vedere politic pentru cea mai săracă țară a Uniunii Europene, iar protestele pe această temă au răsturnat guvernul anterior în luna februarie a anului trecut.

Alte nereguli

Recent, Consiliul Concurenței din Bulgaria a acuzat cele trei firme de încălcarea reglementărilor din domeniul concurenței, prin stabilirea unor prețuri nerezonabil de mari pentru furnizorii din domeniul telecomunicațiilor pentru a accesa rețelele lor de curent electric.

Cele trei firme sunt acuzate de organismul de reglementare din energie că au furnizat rapoarte false privitoare la încasările lor, care ar fi fost cu milioane de leva mai mari decât cele transmise oficial, scrie presa bulgară.

Reprezentanții organismului de reglementare au anunțat că vor transmite rezultatele auditului către Agenția Națională Fiscală (National Revenue Agency), Agenția pentru Integrarea Financiară a Statului (Agency for State Financial Integration) și personal premierului, transmite Novinite.

Potrivit lui Boyan Boev, cheltuielile celor trei companii de distribuție au fost cu 818 milioane de leva mai mici decât cele raportate. „Pierderile tehnice” declarate de cei trei distrubuitori, pe de altă parte, au fost mai mici decât cele estimate.

Boyan Boev susține că EVN, CEZ și Energo-Pro au ocolit legislația bulgară privind achizițiile publice folosind companii afiliate pentru a le furniza bunuri și servicii, scoțând astfel sume consistente de bani din Bulgaria. „Lipsa calității serviciilor” se numără de asemenea printre nereguli, a spus Boev.

Tag Cloud