Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed12042024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Preturi Benzina Stiri Preturi Benzina Preturi Utilitati UPDATE: Guvernul bulgar demisionează în urma protestelor populare față de monopolurile din energie

UPDATE: Guvernul bulgar demisionează în urma protestelor populare față de monopolurile din energie

Bulgaria proteste BUN

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat, miercuri, în Parlament, demisia guvernului său, în urma protestelor din ultimele zile, după ce, luni, zeci de persoane au fost reținute de forțele de ordine la manifestațiile din capitala Sofia, iar 25 au fost rănite în confruntările cu poliția.

„Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare în care poliția bate cetățenii”, a spus premierul Borisov în Parlament.

Aproximativ 100.000 de persoane din peste 35 de oraşe au participat, duminică, la cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani din Bulgaria. Ulterior, în seara zilei de luni, câteva mii de protestatari au manifestat pe străzile marilor oraşe, cerând demisia premierului Boiko Borisov.

Protestele au loc zilnic deja, de mai bine de două săptămâni. Manifestanții au cerut re-naționalizarea industriei de distribuție a energiei electrice, „expulzarea” din Bulgaria a companiilor străine din domeniu, „adaptarea” facturilor la veniturile fiecărui consumator (cei mai săraci să plătească mai puțin, cei mai prosperi – mai mult), precum și publicarea contractelor semnate de companiile străine cu statul bulgar.

Nemulțumirile au izbucnit după ce mulți consumatori bulgari au constatat că facturile la curent electric și căldură din iarna aceasta sunt și cu 100% mai mari decât cele din urmă cu un an și că nu este vorba de erori de calcul sau de tipărire a acestora.

Borisov a încercat să reducă tensiunea prin demiterea ministrului de finanţe Simeon Diankov. Demisia lui Diankov, care ocupa şi funcţia de vicepremier, a fost prezentată luni, dar nici asta nu a oprit protestele. Marţi, Parchetul din Sodia a anunţat că va recomanda revocarea licenţei societăţii de distribuire a energiei electrice CEZ.

Probleme mari pentru CEZ

Ideea revocării licenței CEZ a fost evocată pentru prima oară în urmă cu câteva zile, când Ministerul Economiei și Energiei de la Sofia a anunțat că ia în calcul această posibilitate, după ce o anchetă a Inspecției Financiare de la Sofia, declanșată anul trecut, ar fi scos la iveală faptul că CEZ ar fi încălcat legea locală a achizițiilor publice. Unor anchete similare ar putea fi supuși și ceilalți doi distribuitori de energie electrică din Bulgaria, Energo-Pro (Cehia) și EVN (Austria).

Cei de la CEZ au fost acuzați că oferă circa 80% din comenzile de achiziții fără a organiza licitații și fără a semna contracte, majoritatea beneficiarilor comenzilor fiind companii din țara de origine, Cehia.

În decembrie anul trecut, CEZ și-a pierdut licența de distribuitor de curent electric în Albania, oficialii de la Tirana acuzându-i pe cehi că nu au investit în îmbunătățirea infrastructurii rețelei locale de electricitate, că nu au importat suficient curent electric și că nu au mai furnizat unele servicii pe care se angajaseră să le furnizeze.

De curând, CEZ a început să întâmpine probleme și în Cehia, stat în proprietatea căruia se află. Direcția anticorupție a poliției cehe a declașat de curând o investigație privind mai multe tranzacții internaționale derulate de CEZ.

Demisie strategică

Demisia guvernului pare a fi una strategică, menită a lua din mâinile actualului executiv „cartoful fierbinte” al problemei CEZ și de a conserva, pe cât posibil, puțina popularitate de care se mai bucură partidul GERB, de centru-dreapta, al premierului Boiko Borisov.

În actualele condiţii, cel mai probabil vor fi organizate alegeri anticipate în aprilie. În mod normal, alegerile parlamentare erau programate pentru luna iulie.

Surse din capitala Bulgariei, Sofia, au declarat, pentru energyreport.ro, că, în condițiile în care autoritatea bulgară de reglementare în energie va merge până la capăt cu revocarea licenței de distribuitor de electricitate al CEZ, legislația prevede că instituția va putea numi un administrator special al subsidiarei bulgare a companiei controlate de statul ceh. 

Mai mult, autoritățile bulgare pot decide să ofere unei alte companii sarcina de a opera rețeaua de distribuție de electricitate aflată în prezent în administrarea CEZ.

„Tehnic, este posibil să fie adus un alt distribuitor de energie, deși așa ceva nu s-a mai făcut până acum și s-ar da un semnal foarte prost în acest fel. Pe de altă parte, un nou guvern, interimar, neaflat sub presiune electorală, ar putea reveni asupra tuturor acestor decizii”, au spus sursele citate.

Litigiul dintre autoritățile bulgare și CEZ riscă să dea naștere și unui conflict diplomatic între Bulgaria și Cehia, stat care controlează compania.

„Eventuala revocare de către Bulgaria a licenței CEZ ar fi un act profund politizat, într-un an electoral. Vom cere explicații guvernului de la Sofia și vom avea discuții și cu conducerea CEZ”, a declarat premierul ceh, Petr Necas.

„Este o măsură îngrijorătoare, dat fiind că avem de a face cu un stat membru UE, Bulgaria, care acționează într-o modalitate fără precedent”, a spus și ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Martin Kuba.

UPDATE: Protestele bulgarilor dau roade: energia electrică ieftinită cu 8%

Presiunea străzii pare a avea efect în Bulgaria, premierul Boiko Borisov propunând astăzi, pentru a aplana tensiunile sociale, reducerea reducerea prețului la energie electrica cu 8% începând de la 1 martie 2013. Măsura anunțată este totuși incertă, atât timp cât are nevoie de aprobarea agenției de reglementare a energiei locale, recunoaște premierul bulgar, citat de Novinite.

Aceeași sursă susține că situația politică din Bulgaria a devenit explozivă, după ce membrii a trei partide de opoziție, cel socialist, cel al minorității turce și naționalistul Ataka, au părăsit lucrările Comisiei Economice a Parlamentului bulgar, în semn de protest față de unele prevederi ale Legii Energiei. Și în special cea referitoare la agenția de reglementare a energiei și apei, cea care trebuie să aprobe reducerea tarifelor la energie cu 8%. Propunerea puterii era ca numirea celor 11 membri ai agenției să fie făcută cu o majoritate de două treimi (160 de voturi).

CEZ își pierde licența, dar neagă acuzațiile

Compania cehă CEZ, căreia îi va fi ridicată licența de funcționare în cursul acestei seri, după cum a anunțat premierul Borisov, a negat orice încălcare a legislației referitoare la achizițiile publice, act în baza căruia va rămâne se pare licențiată.

Ministrul Energiei, Delian Dobrev, a acuzat recent compania că oferă circa 80% din comenzi către companii, în special din țara de origine, fără a semna contracte sau a organiza licitații.

Zeci de mii de bulgari au ieșit în stradă în ultimele zile pentru a protesta la adresa monopolurilor din energie și a prețurilor mari la electricitate, demonstranții aruncând cu pietre și ouă în sediile companiilor de profil și intrând în confruntări cu poliția. Pentru a-i calma pe protestatari, dar și în perspectiva alegerilor din vara aceasta, guvernul l-a demis pe ministrul de Finanțe Simeon Djankov, considerat artizanul programului de austeritate din ultimii ani. În plus, Ministerul Energiei de la Sofia i-a amenințat pe cehii de la CEZ că și-ar putea pierde licența de distribuitori dacă se va dovedi că firma a încălcat legea achizițiilor publice. Iar Fiscul bulgar, împreună cu procuratura locală, îl anchetează pe fostul șef al autorității de reglementare în energie din Bulgaria pentru venituri și proprietăți nedeclarate și nejustificate legal.

Facturile la electricitate ale bulgarilor au explodat literalmente în ultima perioadă, ceea ce i-a determinat pe mii de cetățeni să se alăture protestelor de stradă, declanșate în urmă cu circa două săptămâni, potrivit Russia Today (RT). Duminică au avut loc demonstrații în 20 de orașe din Bulgaria, protestatarii cerând renaționalizarea companiilor de distribuție a energiei electrice sau demisia guvernului.

Violențe

Violențe au avut loc din nou la Sofia, unde forțele de ordine au blocat accesul către sediul furnizorului de electricitate CEZ, deținut de statul ceh, întrucât demonstranții se îndreptau în mară către acesta, înarmați cu pietre, ouă, roșii și sticle. Protestatarii susțin că polițiștii i-au bătut pe câțiva dintre ei. Oficialitățile au spus doar că poliția a fost nevoită să intervină, după ce protestatarii au aruncat cu bucăți de borduri și au folosit spray-uri cu gaz iritant. 

Și clădirile guvernamentale au fost ținta furiei consumatorilor bulgari de energie electrică, aceștia strigând sloganuri precum „Demisia!” sau „Afară cu monopoliștii din țară!”. Pe o pancartă se putea citi „Electricitate + Șomaj = Genocid”.

„Nu mai putem suporta. Am o pensie de 155 de leva pe lună (circa 110 dolari – n.r.), iar ultima factură de curent a fost de 175 de leva. Ce pot să fac?”, a declarat, pentru Reuters, un protestatar.

Sediile companiilor de distribuire a electricității au fost atacate în mai multe orașe din Bulgaria în timpul demonstrațiilor. În Varna, peste 5.000 de oameni au mărșăluit în spatele unui sicriu butaforic, destinat, potrivit protestatarilor, monopolurilor din energie electrică, încălzire și apă și canal. Numeroși participanți la mitinguri și-au ars demonstrativ facturile la curent.

Alte demonstrații au blocat autostrada către Grecia.

Naționalizarea este exclusă, dar s-ar putea retrage licențe

Protestele de duminică i-au determinat pe șefii companiilor energetice să fluture steaguri albe, oferindu-se să plătească compensații clienților. Însă potrivit postului local Kanal 3 TV, directorul general al subsidiarei bulgare a CEZ, Petr Baran, a promis doar că se vor face corecturi în acele cazuri în care se va dovedi că facturile au fost calculate greșit.

Aceste promisiuni nu i-au mulțumit câtuși de puțin pe protestatari, care au promis că vor sta zilnic în stradă, până ce autoritățile le vor satisface revendicările.

Ministrul bulgar al Energiei, Delyan Dobrev, a declarat că re-naționalizarea companiilor de distribuție a energiei electrice este exclusă și a adăugat că o astfel de măsură nu ar duce la ieftinirea curentului electric.

El a arătat că singura măsură pe care o poate lua guvernul este retragerea licențelor de distribuire, însă a subliniat că acest lucru poate fi făcut doar pe baza unor probe solide cu privire la încălcarea legislației de către companii.

De altfel, ministerul a anunțat că ar putea începe în câteva zile procedura de retragere a licenței de distribuție cehilor de la CEZ, după ce o anchetă a Inspecției Financiare de la Sofia, declanșată anul trecut, ar fi scos la iveală faptul că CEZ ar fi încălcat legea locală a achizițiilor publice. Unor anchete similare ar putea fi supuși și ceilalți doi distribuitori de energie electrică din Bulgaria, Energo-Pro (Cehia) și EVN (Austria).

In decembrie anul trecut, CEZ și-a pierdut licența de distribuitor de curent electric în Albania, oficialii de la Tirana acuzându-i pe cehi că nu au investit în îmbunătățirea infrastructurii rețelei locale de electricitate, că nu au importat suficient curent electric și că nu au mai furnizat unele servicii pe care se angajaseră să le furnizeze.

Totodată, Fiscul bulgar, împreună cu procuratura locală, au demarat o anchetă care îl vizează pe fostul șef al autorității de reglementare în energie din Bulgaria, care este acuzat de fals și uz de fals în declarația de avere, mai precis că nu și-ar fi declarat toate veniturile și proprietățile și că pe unele nu le poate justifica legal.

În plus, pentru a-i calma pe protestatari, dar și în perspectiva alegerilor din vara aceasta, guvernul l-a demis pe ministrul de Finanțe Simeon Djankov, considerat artizanul programului de austeritate din ultimii ani.

Butoi de pulbere in Balcani: Albania retrage licenta CEZ, violente in Bulgaria, spectru de faliment in Serbia

In trei state din Balcani, dintre care doua vecine cu Romania, iarna aceasta a adus un adevarat haos energetic. Statul albanez a retras licenta de distribuitor de energie electrica subsidiarei locale a celor de la CEZ, bulgarii au iesit in strada pentru a protesta fata de majorarea facturilor la electricitate, ajungandu-se pana la incedierea masinilor unei companii de distributie, iar in Serbia, guvernul ameninta monopolul de stat din energie electrica ca va trebui sa se restructureze sau va fi lasat sa dea faliment.

In decembrie anul trecut, Albania a retras licenta de distribuitor de energie subsidiarei albaneze a cehilor de la CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa, acuzandu-i ca nu au investit in imbunatatirea infrastructurii retelei locale de electricitate, ca nu au importat suficient curent electric si ca nu au mai furnizat unele servicii pe care se angajasera sa le furnizeze.

Guvernul de la Tirana a estimat valoarea totala a prejudiciilor provocate in acest fel de catre CEZ sistemului energetic national al Albaniei la circa 1 miliard de dolari. 

„Nu putem sacrifica interesele noastre nationale si pe cele ale cetatenilor doar pentru a proteja reputatia unui investitor major cum este CEZ. Plecarea unui investitor mare nu este niciodata o veste buna, insa nu au reusit sa performeze”, a declarat ministrul de Finante de la Tirana, Ridvan Bode.

Alte surse sustin ca statul albanez nu este deloc inocent in acest litigiu.

Potrivit acestora, CEZ cumpara energia electrica pe care o distribuia de la un producator local monopol de stat care, la un moment dat, a dublat preturile de livrare, iar autoritatea de reglementare in energie de la Tirana nu a permis CEZ sa transfere aceasta majorare in tarifele percepute consumatorilor, ceea ce a provocat pierderi semnificative cehilor. In consecinta, CEZ nu ar mai fi avut bani suficienti nici pentru investitii, nici pentru importuri de electricitate.

Mai mult, CEZ ar fi fost nevoita sa renunte la a mai furniza anumite servicii la care se angajase prin contract ca urmare a volumului mare de facturi neplatite de catre consumatori.

Recent, cei de la CEZ, companie controlata de statul ceh, au anuntat ca au notificat guvernul albanez cu privire la faptul ca vor reclama Albania la o curte de arbitraj internationala, urmand sa ceara compensatii financiare de 200 de milioane de euro.

CEZ a cheltuit 102 milioane euro in 2009 pentru a cumpara o participatie de 76% la distribuitorul de energie al Albaniei, restul actiunilor ramanand in posesia statului albanez.

„Iarna de la Sofia”

In Bulgaria, in mai multe orase, mii de oameni au iesit in strada in ultimele zile pentru a protesta fata de majorarea facturilor la curent si incalzire de catre distribuitorii CEZ si Energo-Pro (Cehia), precum si EVN (Austria).

Manifestatiile au devenit pe alocuri violente, la Plovdiv fiind incendiate doua masini ale companiei austriece. La Varna, protestatarii au aruncat cu pietre si oua in cladirea sediului local al distribuitorului de energie. In capitala Sofia, ministrul Economiei si Energiei a fost „bombardat” cu bulgari de zapada de catre consumatorii furiosi.

Manifestantii au cerut nationalizarea industriei de distributie a energiei electrice, „expulzarea” din Bulgaria a companiilor straine din domeniu, „adaptarea” facturilor la veniturile fiecarui consumator (cei mai saraci sa plateasca mai putin, cei mai prosperi – mai mult), precum si publicarea contractelor semnate de companiile straine cu statul bulgar.

Nemultumirile au izbucnit dupa ce multi consumatori bulgari au constatat ca facturile la curent electric si caldura din iarna aceasta sunt si cu 100% mai mari decat cele din urma cu un an si ca nu este vorba de erori de calcul sau de tiparire a acestora. 

In replica, distribuitorii au sustinut ca explicatiile pentru facturile mai mari sunt iarna mai aspra, perioada de facturare mai mare si faptul ca, in decembrie anul trecut, spre deosebire de 2011, Craciunul si Revelionul au cazut in timpul saptamanii de lucru, nu in weekend, asa ca au existat zile libere in plus in care oamenii au consumat caldura si curent electric acasa.

Speriati de proteste, cei de la autoritatea bulgara de reglementare in energie au anuntat ca vor initia o serie de masuri pentru tinerea sub control a evolutiei facturilor la electricitate si caldura. Printre acestea se numara inlocuirea contoarelor actuale, extrem de vechi, cu unele noi, moderne si „inteligente”, precum si reducerea intervalului de citire a contoarelor la numai o luna.

Restructurare sau faliment in Serbia

Ministerul de Finante al Serbiei a transmis de curand oficial monopolului de stat sarb din domeniul energiei electrice, Elektroprivreda Srbije (EPS), ca va trebui sa se restructureze sau va fi lasat sa dea faliment, Finantele refuzand orice ajutor financiar si oferind exclusiv „suport moral”, transmite Reuters.

Consumatorii de energie electrica datoreaza EPS facturi neplatite in suma totala de 120 de miliarde de dinari (circa 1,46 miliarde dolari), compania inregistrand, anul trecut, pierderi de peste 360 de milioane de dolari, intrucat guvernul a obligat-o sa suporte costurile tarifelor subventionate la curent electric de care se bucura gospodariile si firmele din Serbia, a declarat directorul general al companiei, Aleksandar Obradovic.

Obradovic a fost numit la conducerea companiei in septembrie anul trecut, cu sarcina de a reduce cheltuielile gigantului energetic sarb, care are in prezent circa 30.000 de angajati. In schimb, toti ceilalti membri ai conducerii EPS au fost numiti de catre fostul guvern, care a pierdut alegerile din mai 2012.

„Guvernul poate oferi doar sprijin moral indirect EPS. Compania trebuie sa se ajute singura, intrucat are capacitatea de a functiona in mod stabil cu resurse proprii, daca se restructureaza. EPS ar putea fi salvata daca, prin minune, cetatenii si companiile s-ar decide dintr-o data sa-si plateasca facturile la curent, insa un astfel de scenariu este destul de improbabil”, a declarat ministrul de Finante de la Belgrad, Mladjan Dinkic. 

Pe de alta parte, viceguvernatorul bancii centrale a Serbiei, Veselin Pjescic, a declarat recent, pentru Reuters, ca EPS este mult prea importanta pentru economia Serbiei pentru a fi lasata sa falimenteze. Anul trecut, guvernul a anuntat ca intentioneaza sa majoreasca tarifele la energie electrica cu 10-12% in primul trimestru din 2013, insa banca centrala a avertizat ca aceasta scumpire ar duce inflatia la niveluri inacceptabile.

Oficialii EPS au avertizat ca compania ar putea intra in faliment in martie sau aprilie daca nu primeste un imprumut de urgenta de 300 milioane euro, garantat de stat, din care sa-si acopere cheltuielile curente si cu ajutorul carora sa poata sa extinda maturitatea unor alte credite.

Ministrul de Finante a spus insa ca nu va aproba o astfel de garantie guvernamentala.

„Guvernul nu va aproba garantii pentru creditele nici unei companii de stat decat cu conditia ca imprumuturile respective sa fie contractate pentru investitii in dezvoltare”, a declarat Dinkic.

Tag Cloud