Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sat04272024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Productie si Distributie INEDIT Jumătate din consumul intern de energie de marți, acoperit din surse solare și eoliene

INEDIT Jumătate din consumul intern de energie de marți, acoperit din surse solare și eoliene

Vremea de marți, zi atât însorită, cât și cu rafale de vânt, a făcut ca producția de energie eoliană și solară dispecerizată să acopere pentru câteva ore peste 45% din consumul intern, destul de redus și ca urmare a faptului că producția de electricitate a prosumatorilor nu este dispecerizabilă.

Media orară a consumului de energie a fost în cursul acestei de zile de aproximativ 6.300-6.400 MW, destul de redusă, însă probabil că ea s-a situat în mod real la 7.000 MW, ținând cont că prosumatorii, care nu apar în datele Transelectrica, au produs la rândul lor 500-700 sute de MW (capacitatea lor instalată situându-se la 1.500 MW).

În apropierea de ora 12, puterea venită din partea parcurilor solare dispecerizate era de 923 MW, iar cea de energie eoliană de 1992 MW.

Consumul orar se situa la 6.400, ceea ce înseamnă că acesta era acoperit în proporție de 45,5% numai din cele 2 surse regenerabile. Dacă adăugăm și energia prosumatorilor, probabil că producția de energie solară și eoliană reprezenta peste 50% din consumul intern.

Dacă adăugăm și puterea de 1750 MW venită de la energia hidro, rezultă că 73% din consumul de la acea oră provenea din surse verzi.

După amiază, producția de energie solară a scăzut treptat, însă cea de energie eoliană a crescut, ajungând la peste 2.100 MW.

Media orară a producției era de 8400 MW, ceea ce a condus la exporturi orare de peste 2.000 MW.

Cu toate acestea, prețul spot din România a fost marți de 65 euro/MWh, cu 20 de euro peste cel din Gemania și cu 12 euro peste cel din Franța.

Motivul: piața regională este una cu deficit de capacități de producție, fiind mai scumpă decât cele occidentale. Astfel, prețul din Ungaria a fost cu un euro peste cel din România, cel din Bulgaria similar cu cel din România, iar cel din Serbia cu 3 euro peste cel autohton.

Prețul energiei spot din Grecia a fost de 77 euro/MWh, al treilea din Europa, după cel din Italia (95 euro/MWh) și cel din Elveția (71 euro/MWh).

Tag Cloud