Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Biocombustibili Europenii subvenționează biocombustibilii cu 10 miliarde euro pe an, fără beneficii pentru mediu. Piața românească de profil a ajuns la 212 milioane euro în 2011

Europenii subvenționează biocombustibilii cu 10 miliarde euro pe an, fără beneficii pentru mediu. Piața românească de profil a ajuns la 212 milioane euro în 2011

Biocombustibili BUUUUUUN

Statele membre ale Uniunii Europene au cheltuit 10 miliarde de euro pentru susţinerea industriei biocarburanţilor în anul 2011, fără efecte pozitive asupra mediului, iar cifra s-ar putea dubla dacă UE își va menține obiectivul de a se ajunge, până în 2020, la o pondere de 10% a biocombustibililor în totalul consumului european de carburanți, se arată într-un studiu al International Institute for Sustainable Development (IISD). Potrivit estimărilor IISD, cifra de afaceri a industriei de biocombustibili din România a crescut cu 28% în 2011, de la 166 la 212 milioane euro.

În studiul celor de la IISD se afirmă că acest ajutor din bani publici este egal cu suma necesară salvării Ciprului.

Ajutorul a fost necesar pentru a susţine volumul de 4,5% biocarburanţi, care trebuie să se regasească în mod obligatoriu în amestecul cu carburanţii clasici, conform prevederilor legislaţiei europene. Procentajul de biocarburanţi conţinut de carburanţii fosili comercializaţi în UE în 2011 este aproape egal cu cel din propunerea de îngheţare a ţintei pentru biocarburanţi - de 5%, până în anul 2020 - înaintată de CE acum o jumătate de an.

Studiul IISD arată că, dacă politica europeană în domeniul biocarburanţilor nu se va schimba, atingerea ţintei de 10% biocarburanţi, până în 2020, va necesita o subvenţie publică cumulată între 28,8 şi 33 miliarde de euro, în perioada 2014-2020.

Și scump, și fără rezultate

Potrivit sursei citate, cercetările anterioare au demonstrat deja că politica europeană în domeniul biocarburanţilor nu contribuie la reducerea volumului de gaze cu efect de seră din sectorul transporturilor. Dacă s-ar lua în calcul emisiile datorate efectelor schimbării indirecte a destinaţei terenului, atunci majoritatea biodieselului comercializat în momentul de faţă ar emite un volum mai mare de gaze cu efect de seră decât dieselul fosil.

“Ştiam deja că politica UE în domeniul biocarburanţilor nu contribuie la combaterea schimbărilor climatice, însă acest studiu demonstrează că această politică nu ajută nici economia. Subvenţiile de 10 miliarde de euro s-ar putea dubla  dacă UE va insista să fie atinsă ţinta de 10% biocarburanţi, până în 2020. Statele membre trebuie să ia în considerare faptul că limitarea volumului de biocarburanţi la nivelul actual va reduce nu doar emisiile, ci va aduce şi economisirea unor sume foarte importante de bani”, a declarat Nusa Urbancic, coordonator de programe pentru biocarburanţi în cadrul organizaţiei Transport&Environment.

Procesul prin care terenurile agricole, pentru producerea de hrană, sunt transformate în terenuri destinate cultivării de plante utilizate ca materie primă în industria de biocarburanţi anulează, practic, avantajele ecologice ale biocombustibilor.

Asta întrucât culturile pentru hrană vor trebui transferate pe alte terenuri (de obicei terenuri noi, care au fost ocupate de păduri sau zone mlăştinoase), deoarece cererea pentru hrană rămâne, în cel mai bun caz, constantă. Astfel, conversia terenurilor noi în terenuri agricole determină creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră, anulând beneficiile pe care ar trebui să le aducă politica UE.

Piața românească de profil a crescut cu 28% în 2011

Cifra de 10 miliarde de euro este o medie a ajutorului public estimat, de 9,3-10,7 miliarde de euro, din anul 2011. Această sumă reprezintă subvenţiile anuale acordate industriei biocarburanţilor, care includ scutiri de taxe (5,8 miliarde euro), comercializarea obligatorie conform legislaţiei (318 - 736 milioane euro pentru etanol şi 3,1 - 4,1 miliarde euro pentru biodiesel) şi finanţarea cercetării şi dezvoltării (52 milioane euro).

Potrivit estimărilor IISD, cifra de afaceri a industriei de biocombustibili din România a crescut cu 28% în 2011, de la 166 la 212 milioane euro. Rulajul pe etanol s-a majorat cu 15,5%, de la 58 la 67 milioane euro, în vreme ce acela aferent biodieselului a avansat cu 34,2%, de la 108 la 145 milioane euro.

Guvernul de la București a decis, în martie, că termenul de menținere a benzinei Euro 5 pe piață va fi prelungit până în 2018, în condițiile în care trecerea de la Euro 5 la Euro 10 ar fi trebuit făcută, potrvit actelor normative aflate în vigoare, mult mai alert, încpând chiar cu 2013. 

Studiul „Biocarburanţii: cu ce preţ? O analiză a costurilor şi beneficiilor politicii UE în domeniul biocarburanţilor” (Biofuels - At What Cost? A review of costs and benefits of EU biofuels policies) evaluează valoarea ajutorului acordat, comparată cu valoarea beneficiilor aduse şi analizează care ar fi impactul financiar al realizării obiectivului de 10% biocarburanţi, până în 2020, din Directiva pentru Energie Regenerabilă (RED), în perioada 2014-2020.

Studiul, finanţat de IISD, BirdLife Europe, European Environmental Bureau (EEB) şi Transport&Environment, ajunge la concluzia că ajutorul acordat reprezintă peste 50% din beneficiile aduse de industria europeană a biocarburanţilor, beneficii estimate între 13 şi 16 miliarde de euro în anul 2011.

O industrie păguboasă

Ajutorul anual depăşeşte, de asemenea, valoarea totală a investiţiilor în instalaţiile de producţie - efectuate din anul 2004 până în prezent - investiţii care se cifrează la aproximativ 6,5 miliarde de euro. Acest lucru demonstrează că ajutorul acordat în prezent este ineficient pentru protejarea acestor investiţii.

“Industria de biocarburanţi pretinde că investiţiile din acest sector trebuie protejate cu orice preţ, însă subvenţiile anuale sunt mai mari decât investiţiile facute de producători în instalaţiile de producţie. Noi toţi plătim pentru a menţine în activitate o industrie ineficientă, în pofida faptului că această industrie nu furnizează nici efectele de mediu şi nici rezultatele economice aşteptate”, spune Faustine Defossez, de la European Environmental Bureau

Studiul indică, de asemenea, faptul că impunerea unor standarde mai stricte pentru emisiile autovehiculelor reprezintă o soluţie mult mai economică şi mai sigură din punct de vedere al mediului, de reducere a gazelor cu efect de seră provenite din transporturi. Dacă aceste 10 miliarde euro ar fi investite în autovehicule cu emisii reduse de carbon, volumul de CO2 s-ar reduce cu aproape 40Mt, iar subvenţiile ar fi compensate de reducerea importului de carburanţi.

„Politica europeană în domeniul biocarburanţilor este prea costisitoare, dacă o privim prin prisma rezultatelor de până acum. Guvernele statelor membre fac mari eforturi financiare pentru a subvenţiona o politică dependentă de importuri, care nici măcar nu face diferenţierea între impactul asupra mediului al diferitelor tipuri de biocarburanţi”, conchide studiul.

Tag Cloud