Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Gigantul Sorgenia renunţă la 3 parcuri eoliene din Constanţa

Gigantul Sorgenia renunţă la 3 parcuri eoliene din Constanţa

eoliene constructie

 Cu afaceri care au depăşit două miliarde de euro în anii din urmă, capacităţi instalate de peste 5.100 MW şi multe altele în pregătire, italienii de la Sorgenia au deja mai multe proiecte eoliene în Vaslui şi în Dobrogea. Săptămânile trecute însă, italienii au hotărât să renunţe la trei proiecte din Constanţa cu capacităţi care, însumate, ar fi urmat să aibă 137,5 MW, indică un document al Sorgenia, consultat de Energy Report.

“Suma stimulentelor oferite în România pentru centralele electrice eoliene a fost redusă treptat de către legiuitor, determinând considerarea investiţiei în acest sector ca fiind mai puţin atractivă”, spun italienii în document.

Mai precis, italienii au renunţat la parcul eolian Independenţa, care ar fi urmat să aibă o putere instalată de 67,5 MW, la parcul eolian Azamcea 1 (30 MW) şi Azamcea 2 (40 MW).

“Stadiu incipient de dezvoltare al parcurilor eoliene, cumulat cu incertitudinea ce caracterizează sistemul de promovare (...) au determinat asociaţii să nu finanţeze, renunţând prin urmare la dezvoltarea parcurilor eoliene menţionate mai sus”, se mai arată în document.

Anul trecut, tot Energy Report scria că Sorgenia Romania a semnat cu Gamesa Eolica un contract de furnizare, inginerie, transport, montaj şi punere în funcţiune pentru 44 de aerogeneratoare electrice, model G97 T90, aferente parcului eolian Fălciu 1 din Vaslui. Valoarea acestui contract a fost de 83,16 milioane de euro (exclus TVA).

În plus, italienii au mai semnat un contract în valoare de peste 14,3 milioane de euro (exclus TVA) pentru realizarea lucrărilor electrice şi civile corelate acestui parc. Contractul a fost semnat cu Alpine Energie Osterreich GMBH. Al treilea contract a fost semnat pentru mentenanţa celor 44 de turbine şi tot cu Gamesa Eolica.

Sorgenia Romania mai are proiecte eoliene în Dobrogea (cinci centrale eoliene în Medgidia) şi în Vaslui. În Vaslui mai deţine Parcul Eolian Fălciu 2 şi Wind Project Fălciu Trei.

Nu toţi investitorii au renunţat însă la proiectele de energie regenerabila după schimbările legislative privind certificatele verzi. Astfel, în aceeaşi localitate Independenţa, nu departe de proiectul Sorgenia, a fost ridicat lunile trecute un parc de 80 de megavaţi, cu 32 de turbine.

Pentru italieni însă, eolienele trebuie demarate doar cu stimulate de la stat, adică de la consumatorii de curent, ca noi. Iar dacă stimulente există în continuare, nu e bine nici aşa, pentru că “investitorul” italian spune că sunt prea puţine.

 

Tag Cloud