Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Eoliene din Constanţa cu defecţiuni, în insolvenţă

Eoliene din Constanţa cu defecţiuni, în insolvenţă

eoliene defecte

Printre cauzele intrării în insolvenţă a companiei NEG Project 1, care are mai multe proiecte eoliene în Constanţa, se numără şi cheltuielile cu reparaţiile defecţiunilor de la turbinele eoliene, indică un raport al administratorului judiciar al companiei, consultat de Energy Report.

Compania de mai sus a avut o activitate normală, încasând bani din curentul produs de eoliene şi din certificate verzi, până la jumătatea anului 2013. Apoi, treptat, a venit greul.

Firma, ai cărei asociaţi sunt germanul Ştefan Simon şi Clean Energy din Bucureşti, a intrat în insolvenţă. Deschiderea procedurii insolvenţei s-a făcut prin încheierea din 17 sep 2014, la cererea operatorului de eoliene.

Administratorul firmei a fost Thomas Spindler, tot cetăţean german, care a fost desemnat şi administrator special după intrarea în insolvenţă. Spindler a depus documente prin care compania îşi exprimă intenţia de a depune un plan de reorganizare.

În tabelul preliminar s-au inclus creanţe pentru suma de circa 26,5 milioane de lei, tabel care a fost contestat de altfel de mai mulţi creditori. Pe de altă parte, administratorul judiciar Phoenix SPRL încasează lunar un onorariu de 5.000 de lei exclusiv TVA.

Cauze

Să trecem în revistă cauzele care, în opinia administratorului judiciar, au stat la baza deciziei de cerere a insolvenţei.

În septembrie 2008, NEG New Energy Group, în calitate de prestator pentru NEG Project 1 şi NEG Project Two, a semnat un contract pentru dezvoltarea şi planificarea locaţiilor pe atunci încă nefinalizate şi realizarea infrastructurii  necesare pentru construcţia, racordarea la reţea şi funcţionarea a 35 de turbine în cinci parcuri eoliene. Prin acelaşi contract, prestatorul îşi asuma obligaţia de a cumpăra şi dezvolta terenurile necesare proiectelor. Ca urmare a neexecutării corespunzătoare a obligaţiilor din contract însă, la începutul anului 2013 contractul a fost reziliat.

Prestatoarei i s-au plătit doar puţin peste 3 milioane de lei, adică doar o parte din preţul din contract. Administratorul judiciar a amintit că motivaţia acestui lucru a fost aceea că prestatorul nu a construit decât o parte din cele 35 de eoliene şi, în plus, “o mare parte din aceste lucrări efectuate aveau numeroase lipsuri calitative”. Aceste lipsuri au necesitat cheltuieli de reparaţii destul de mari. Să spunem şi că NEG New Energy Group se numără printre contestatarii tabelului preliminar de creanţe, pretinzând sume mai mari.

De asemenea, administratorul judiciar consideră că printre cauzele importante ale intrării în insolvenţă figurează şi modificarea legii 220 / 2008 care a dus la reducerea certificatelor verzi după cum limitarea la tranzacţionare a certificatelor verzi a fost de asemenea o altă cauză. Toate acestea la un loc, consideră administratorul judiciar, au condus la insolvenţă.

Compania are peste 20 de creditori printre care şi TPA Horwath Accounting dar de departe cei mai mulţi bani îi au de recuperat elveţienii de la BMS Business Management Services AG, cu creanţe de peste 25,7 milioane de lei.

 

Tag Cloud