Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Trei parcuri fotovoltaice desfiinţate în Timiş de nemţii de la Hi Prom

Trei parcuri fotovoltaice desfiinţate în Timiş de nemţii de la Hi Prom

Forcesolar 1

Nemţii de la Hi Prom, înfiinţaţi în anul 2001, au intrat în România în anul 2011. Au construit în ţări precum Germania, Cehia sau Italia peste 800 de parcuri cu panouri solare cu o capacitate cumulată de circa 270 MW.

În România, pe lângă “Hi Prom Solartec East”, reprezentată legal prin Carol Romanov (foto) şi-au mai făcut patru firme care urmau să opereze parcuri fotovoltaice în localităţi din Timiş precum Dudeştii Vechi, Cenad sau Şandra.

Nemţii au trecut mai multe stadii pentru realizarea proiectelor precum obţinerea de autorizaţii de înfiinţare de la ANRE, avize de la Autoritatea de Mediu sau terenuri scoase din circuitul agricol de Consiliile locale.

Astfel că prin prima firmă, “Forcesolar 1”, urmau să construiască un parc cu panouri solare în Dudeştii Vechi, suprafaţa pregătită fiind de 97.300 mp iar puterea instalată a parcului fotovoltaic de 3,55 MWp.

Prin Forcesolar 2 urma a fi construit în comuna Cenad, un parc fotovoltaic de 2,62 MW. Suprafaţa totală a terenului de acolo destinată proiectului a fost de 70 000 mp iar din această suprafaţă totală, 18.784 mp au fost proiectaţi pentru montarea de panouri fotovoltaice, a postului de transformare şi a punctului de conexiune, drum de incintă, gard şi poarta acces, iar restul pentru amenajarea de spatii verzi.

De asemenea, prin Forcesolar 3 se pregătea un parc solar în localitatea Şandra din acelaşi judeţ. Acolo, nemţilor le-a fost cesionat 70.000 mp de teren în acest scop.

Săptămânile trecute însă, Carol Romanov şi “Hi Prom Solartec East”, ca asociaţi ai Forcesolar 1, au hotărât dizolvarea voluntară a firmei, cu precizarea că nu există niciun fel de datorii de achitat.

Hotărârea s-a luat după ce mişcări similare s-au făcut şi cu Forcesolar 2 dar şi cu Forcesolar 4, care au fost dizolvate şi lichidate.

Tag Cloud