Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue06182024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Energie Regenerabila Stiri Energie Regenerabila Energie Solara/Eoliana Mâna dreaptă a lui Arpad Paszkany şi eolienele din Mărăşeşti. Vânt în bugetul Primăriei

Mâna dreaptă a lui Arpad Paszkany şi eolienele din Mărăşeşti. Vânt în bugetul Primăriei

Arpad-Paszkany

Florin Ciorca, director peste cele mai importante firme din ultimii ani ale lui Arpad Paszkany, are şi frâiele firmei “Mărăşeşti Wind”, care dintr-un proiect eolian cu investiţii planificate de 100 de milioane de euro a ajuns în faliment, creanţele primăriei Mărăşeşti fiind de un milion de lei, indică documentele consultate de Energy Report.

Mărăşeşti Wind se vroia un parc de eoliene de peste 400 de hectare, în care ar fi urmat să fie plasate 40 de turbine cu o putere instalată totală de 80 MGW.

Primăria le-a concesionat terenul pe 49 de ani iar firma s-a angajat în anul 2010 să plătească oraşului o redevenţa de 100. 000 de euro pe an.  Tot atunci, firma a promis că va permite în continuare păşunatul animalelor pe cele 430 ha de islaz închiriate.  Din anul 2013 însă nu au mai plătit redevenţe, proiect nu s-a făcut, astfel că animalele pot paşte nestingherite de vreo turbină.

Documentele consultate de Energy Report indică faptul că firma a cheltuit cu licenţe, concesiuni, brevete şi mărci comerciale peste 11 milioane de lei iar cu avize, PUZ, studii de fezabilitate şi alte  asemenea “birocraţii” circa 2,4 milioane de lei.

Revenind la Florin Ciorca, acesta s-a transformat din director, ca urmare a intrării firmei în faliment, în administrator special. în ultimii 10 ani, acesta a fost administratorul celor mai importante societăţi ale lui Arpad Paszkany: Cartierul Tineretului, Fotbal Club CFR 1907 - societatea pe care funcţionează clubul de fotbal CFR Cluj, dar şi Sigma Residence,  la Compania de Informatică Aplicată (CIA), la Ecomax General Investments SRL, la Wind Garoafa Development SRL, dar mai apare şi în Ialomiţei Wind SRL (radiată) JWP Development (lichidare), Polus Services SRL (radiată). Ciorca a mai fost şi manager de dezvoltare al grupului Trigranit, companie în a cărei subsidiară din România a fost administrator Paszkany.

Fiind în relaţii foarte apropiate cu Arpad Paszkany, Florin Ciorca s-a văzut nevoit să dea cu subsemnatul la procurori în dosarele în care apăreau Radu Mazăre sau patronul CFR Cluj dar a avut parte şi de percheziţii la domiciliu.

Amintim aici că la începuturile crizei din România, TriGranit Development era unul dintre cei mai mari proprietari de teren din România, având pe atunci în plan, printre multe alte proiecte, şi mall-ul Polus Center Constanţa. Immoeast a preluat apoi mallul de la compania TriGranit, controlată de omul de afaceri ungur  Sandor Demjan şi a construit mall-ul Maritimo.

Tag Cloud