Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Petrom scumpește carburanții, Putin aurul, iar românii mașinile diesel

Petrom scumpește carburanții, Putin aurul, iar românii mașinile diesel

newspaper 512
Revista presei energetice autohtone

Românii primesc azi o veste proastă, însă nu și neașteptată: OMV Petrom a scumpit benzina și motorina. Mișcarea celei mai mari companii din domeniu nu era dificil de anticipat, dată fiind evoluția prețurilor internaționale ale țițeiului (Brent-ul apreciindu-se pentru mai mai mult luni consecutiv), dar și evoluția monedei naționale, care după un început de an încurajator, pierde teren în fața euro și dolarului.

Petrom a majorat prețul benzinelor şi motorinelor cu 6 bani pe litru, precizează Economica.net. Astfel, după scumpire, un litru de benzină Standard 95 costă, la stația Petrom din strada Braşov din București, 6,08 lei, iar benzina Extra 99 a ajuns la 6,50 lei pe litru. Un litru de motorină Standard costă 6,18 lei, iar prețul unui litru de motorină Extra este de 6,41 lei.

Economica.net amintește că, la începutul anului, compania a fost nevoită să crească prețurile la carburanți, din cauza taxelor. De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul curs leu-euro, depreciat pentru moneda națională, la care se plătesc accizele şi, în plus, Guvernul a crescut şi acciza la motorină. Ca urmare a acestor costuri suplimentare impuse de stat, motorina s-a scumpit, la 1 ianuarie, cu 17 bani pe litru, iar benzina cu 9 bani.

Rusia transformă petrolul în lingouri, cu achiziții de 570 tone de aur în ultimul deceniu, informează Ziarul Financiar, citând Bloomberg. Rusia a fost cel mai mare cumpărător de aur la nivel mondial în ultimul deceniu, absorbind 570 de tone, cu 25% mai mult decât ocupanta locului secund, China, transformând "aurul negru" în lingouri pe fondul creșterii puternice a prețurilor ambelor mărfuri. 

"Cu cât o țară are mai mult aur, cu atât va avea mai multă suveranitate dacă dolarul, euro, lira sterlină sau orice altă monedă de rezervă va suferi un cataclism", comentează pentru Bloomberg Evgeny Fedorov, parlamentar în camera inferioară din partea partidului Rusia Unită, formațiunea politică a președintelui Vladimir Putin.

Astfel, Rusia a cumpărat în ultimii 10 ani o cantitate de aur echivalentă cu de trei ori greutatea Statuii Libertăţii.

Capital prezintă topul județelor în care mașinile cu motor DIESEL au prins viteză. Dacă în 2008, an în care s-a făcut simțită criza şi pe plan local, ponderea motoarelor Diesel era de aproape 28% din totalul autoturismelor din România, la finele anului trecut, motoarele pe motorină au ajuns la o treime din total. Chiar dacă nu există în prezent un judeţ în care numărul mașinilor cu motor Diesel să-l depășească pe cel al autoturismelor pe benzină, dacă se va menține trendul înregistrat în ultimii patru ani s-ar putea ca în 2013 sau 2014 să avem pe piaţă primul judeţ în care DIESELUL a bătut motorul pe benzină.

Tag Cloud