Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Home Revista Presei Energetice Băsescu face tranziția de la visul de lider regional la cel de hub regional

Băsescu face tranziția de la visul de lider regional la cel de hub regional

newspaper 512

Mai toți marii conducători ai României au avut același vis, să devină lideri regionali. Nu numai la nivel politic, ci și economic. Actualul președinte, Traian Băsescu, nu face excepție și le-a cerut ieri celor de la OMV Petrom și Exxon Mobil să facă toate eforturile pentru ca România să devină un hub regional pentru operațiunile lor în zona Mării Negre.

"Având în vedere proiectele pe care ExxonMobil şi OMV le vor dezvolta în zona Mării Negre, domnul preşedinte Traian Băsescu i-a propus domnului Johnny L. Hall (vicepreşedintele executiv al ExxonMobil Exploration Company - n.r.) să ia în considerare ca România să devină un hub regional pentru operaţiunie ExxonMobil şi OMV - Petrom în zona Mării Negre", menţionează un comunicat de presă transmis de Administraţia Prezidenţială, citat de Economica.net.

La întâlnire fost prezent și CEO-ul Petrom, Mariana Gheorghe. Compania pe care o conduce tocmai a ieftinit pentru a cincea oară consecutiv în ultimele două săptămâni carburanții comercializați. În urma procesului de ieftinire declanșat pe 26 februarie, benzina s-a ieftinit cu 23 de bani, iar motorina cu 17 bani. Ieftnirea de ieri noapte a fost una de 4 bani pe litru în cazul benzinei și de doi lei pe litru în cazul motorinei, precizează Economica.net.

Aceeași publicație electronică anunță că grupul italian de utilităţi Enel, prezent şi pe piaţa din România, are de gând să vândă active în valoare de şase miliarde de euro şi să-şi reducă costurile după ce criza economică din sudul Europei a obligat compania să-şi reducă estimările de profit. Enel estimează că în acest an profitul său operaţional va scădea până la 16 miliarde de euro, de la 16,7 miliarde de euro anul trecut, şi că va rămâne la acest nivel în 2015. În acest condiţii, Enel are de gând să-şi reducă costurile pe pieţele mature cu patru miliarde de euro şi să-şi reorienteze atenţia spre pieţele din Europa de Est şi America Latină. De asemenea, Enel şi-a propus să vândă active în valoare de şase miliarde de euro, pentru a reduce povara datoriilor până la 37 miliarde de euro în 2014, de la 42,9 miliarde de euro la finele lui 2012.

Ziarul Financiar susține că facturile plătite de micii consumatori in­dus­triali, care încă mai primesc o parte din ener­gie la preţuri reglementate, ar putea scă­dea cu circa 2-3% din aprilie 2013 ca ur­mare a diminuării semnificative a preţurilor. Ieri, pe piaţa pentru ziua următoare a bursei de energie OPCOM preţul energiei pen­tru data de 14 martie era de 143,6 lei pe MWh. În aceeaşi zi a anului trecut preţul era de 243,5 lei pe MWh, ceea ce se traduce într-o ieftinire de 40%. Pe întreaga perioadă de la începutul anu­lui faţă de intervalul similar din 2012 oa­menii din piaţă spun că se poate vorbi despre o scădere de peste 30% a preţului mediu pe această platformă. „Sunt patru factori care au dus la această situaţie. În primul rând, avem regenerabile mai multe, iar acestea îşi spun cuvântul în preţ. În al doilea rând, centrala de la Brazi pusă în func­ţi­une de Petrom anul trecut funcţionează bine şi livrează energie la preţuri mai mici. Hidro­ele­tri­ca este acum într-o perioadă de funcţionare nor­mală. Pe lângă toate acestea, con­sumul de energie a fost mai redus în pe­rioa­da ianua­rie-fe­bruarie şi pe fondul unor tem­pera­turi mai mari“, explică Ion Lungu, pre­şedintele Aso­cia­ţiei Furnizorilor de Energie Electrică din Ro­mânia (AFEER).

Capital prezintă amenințarea Iranului de sistarea totală a exporturilor de petrol. Suspendarea exporturilor de petrol iranian nu va provoca daune ţării, în timp ce vecinii noştri s-ar putea confrunta cu probleme grave', a avertizat vicepreşedintele iranian Mohammad-Reza Rahimi, subliniind că şi fără exporturile de petrol Teheranul va găsi, fără îndoială, alte surse de progres. Ministerul iranian al Petrolului a anunţat anterior că Iranul instituie o interdicţie asupra exporturilor de petrol şi gaze către toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, în replică la sancţiunile antiiraniene adoptate la nivelul UE în 2012, pentru a creşte astfel presiunea în privinţa programului nuclear iranian.

Tag Cloud