OMV a semnat un memorandum de evaluare a unor zăcăminte din vestul Iranului
- Detalii
- Publicat în 04 May 2016
- Scris de Florin Rusu
OMV, principalul acționar al celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom, și Compania Națională a Petrolului din Iran au semnat un memorandum de evaluare a unor zăcăminte din regiunea Zafros (vestul Iranului) în vederea unei potențiale exploatări a acestora.
Memorandumul semnat la Teheran mai vizează și cooperarea în domeniul cercetării tehnologice, dar și un posibil schimb de țiței și produse petroliere.
“Acest Memorandum de Înțelegere este un pas important pentru reluarea activităților OMV în Iran”, a declarat CEO-ul OMV Rainer Seele.
Totodată, OMV și Compania Națională a Petrolului din Iran (CNPI) au mai semnat un acord de studiu privind evaluarea potențialului de hidrocarburi a regiunii Fars, care ar urma să se întindă pe o perioadă de doi ani.
“OMV și CNPI vor combina expertiza și cunoștințele de care beneciciază pentru a evalua împreună potențialul de hidrocarburi din Fars, și să ne folosim experiența acumulată în proiectul pilot care are drept obiectiv zăcămintele din Cheshmeh Khosh and Band-E-Karkheh, ca parte a Memorandfumului de Înțelegere”, a declarat și șeful sectorului Upstream al OMV, Johann Pleininger.
Iranul intenționează să își dezvolte zăcămintele de care dispune și să exporte în 2016 2,25 milioane de barili pe zi la un preț de 40 de dolari pe baril.
Potrivit IRNA, de la începutul anului, după ridicarea sancțiunilor occidentale, Teheranul a exportat în medie 1,7 milioane de barili pe zi, volum care, dacă s-ar păstra constant până la finalul anului, ar aduce la prețurile curente încasări de 21 miliarde de dolari în acest an.
Pe perioada în care Iranul a fost supus sancțiunilor occidentale, Teheranul a obținut din exportul de petrol venituri de aproximativ 12 miliarde de dolari pe an.
Datele statistice arată că, înainte de impunerea sancțiunilor occidentale, Iranul exporta 2,3 milioane de barili pe zi.
Ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh susține că deja Teheranul exportă 2 milioane de barili pe zi, ca urmare a reluării exporturilor către Europa, unul dintre clienții tradiționali. Înainte de impunerea sancțiunilor, 30% din petrolul iranian era exportat în Europa.