Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie GSP renegociază credite de 284 milioane de dolari

GSP renegociază credite de 284 milioane de dolari

Grup servicii petroliere

Lăsând la o parte alte credite modificate în ultimele luni, doar această sumă gigant spune deja multe despre amploarea afacerii Grup Servicii Petroliere, controlată de milionarul român Gabriel Comănescu. Renumita companie românească de foraj petrolier marin intenţionează, printre altele, să îşi extindă activităţile în nordul Rusiei şi în alte zone şi să cumpere noi platforme de foraj iar creditele, care urmează a fi modificate şi consolidate, fac parte din strategia de dezvoltare a companiei şi a filialelor acesteia.

Vom intra în cele ce urmează în detaliu în privinţa creditelor pe care Grup Servicii Petroliere şi unele dintre filialele sale au hotărât să le modifice şi consolideze cu scopul schimbării anumitor termeni şi condiţii din contracte.

Astfel, în 10 septembrie 2010, a fost semnat un contract de credit în valoare de 145 milioane de euro, aşa cum a fost deja modificat şi consolidat, avansat de către BCR către GSP Drilling Ltd. Acest contract a fost încheiat între (printre alţii) BCR, GSP şi Credit Suisse AG, sucursala din Londra.

Tot în 10 septembrie 2010 a fost semnat un contract de credit în valoare de 75 milioane de euro, aşa cum a fost deja modificat şi consolidat, pus la dispoziţia GSP de către Credit Suisse AG, sucursala din Londra.

În 23 iunie 2011 a fost semnat un contract de credit în valoare de 37 milioane de euro cu BCR, credit modificat şi consolidat între timp.

Tot cu BCR a fost semnat un credit (modificat şi consolidat între timp) în valoare de 27 milioane de dolari.

Grup Servicii Petroliere şi anumite filiale au semnat cu băncile în ultimii ani de la respectivele contracte şi diverse contracte intercreditoare sau acte adiţionale cu scopul modificării anumitor termeni şi condiţii din contractele iniţiale. Cam acelaşi lucru şi l-au  propus şi în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor de la finele lunii decembrie, de unde a rezultat o hotărâre corelată creditelor de mai sus, hotărâre consultată de Energy Report.

De altfel, spre finele anului trecut, Grup Servicii Petroliere a mai făcut mişcări similare. Amintim astfel că şi-a prelungit cu doi ani mai multe linii de credit de la EximBank, credite a căror sumă, transformată în dolari, a fost de circa 30 de milioane de dolari.

De asemenea, tot re curând, compania controlată de milionarul român Gabriel Comănescu  a hotărât negocierea, încheierea şi executarea unui act adiţional de prelungire a valabilităţii şi scadenţei cu 24 de luni a unui credit de 21 milioane de dolari semnat cu BCR în 22 decembrie 2011.

Legat de planurile lui Comănescu de a se extinde în Rusia, în a doua jumătate a lunii aprilie, GSP a hotărât deschiderea unei filiale în Moscova, pe una dintre străzile de business ale capitalei Rusiei.

Printre planurile GSP se mai numără şi dublarea numărului de platforme la 12 dar şi achiziţia a două nave destinate operaţiunilor de foraj marin.

Acţionarii GSP sunt Upetrom Group Management (90% deţinere, controlat tot de Gabriel Comănescu), Gabriel Comănescu (5%) şi RCI Grup de Consultanţă (5%).

 

Tag Cloud