Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Gigantul petrolier Repsol: birou în centrul Bucureştiului şi majorare de capital la firmele sale din România

Gigantul petrolier Repsol: birou în centrul Bucureştiului şi majorare de capital la firmele sale din România

Sediu Repsol

Activităţile spaniolilor de la Repsol în România, partener de explorare al OMV Petrom în patru perimetre onshore din sudul Carpaţilor Meridionali şi al Carpaţilor de Curbură, vor fi coordonate dintr-un birou recent închiriat (foto) de compania spaniolă într-o clădire office din apropierea Căii Dorobanţilor, pe strada Intrarea Tudor Ştefan, indică un document al Repsol consultat de Energy Report.

În plus, spaniolii au hotărât să majoreze capitalul social al celor patru firme controlate de aceştia în România cu circa 6 milioane de lei. Este vorba despre firmele corelate celor patru perimetre de explorare: Repsol Piteşti, Repsol Târgovişte, Repsol Băicoi şi Repsol Târgu Jiu.

Acţionarii celor patru firme din România ale spaniolilor sunt Repsol Exploration SA cu deţinere de 99,9% şi Repsol SA.

Majorările de capital s-au făcut în trei tranşe, începând de la finele anului trecut prin vărsarea sumelor de bani în conturile deschise de compania spaniolă la Unicredit Ţiriac Bank.

În februarie 2013, Repsol a semnat cu OMV Petrom un contract farm-out (de transfer al drepturilor derivate din acordurile de concesiune petrolieră) prin care Repsol cumpăra o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 - 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare Băicoi V, Târgovişte VI, Piteşti XII şi Târgu Jiu XIII. Parteneriatul s-a făcut pentru evaluarea potenţialului de hidrocarburi al celor patru perimetre.

Cele două mari companii evaluează împreună datele obţinute în cadrul programului de seismică deja derulat pentru a determina oportunităţile de foraj de explorare. La semnarea contractului, OMV şi Repsol estimau că investiţiile pe doi ani pentru forajul de explorare din zonele amintite se pot ridica la 50 de milioane de euro.

OMV Petrom mai are astfel de parteneriate cu ExxonMobil, datând din 2008, şi cu Hunt Oil, din 2010. În plus, austriecii mai au parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

Repsol este o companie integrată de ţiţei şi gaze, prezentă în peste 30 de ţări, cu peste 23.000 de angajaţi.

Amintim tot aici că anul trecut, Repsol a fost de acord să primească compensaţii în valoare de 5 miliarde de dolari de la statul argentinian, după de preşedintele ţării, Cristina Fernandez de Kirchner, a dispus măsura naţionalizării companiei YPF. Statul a preluat participaţia majoritară deţinută de grupul Repsol, după îndelungi dispute între administraţie şi companie privind scăderea producţiei şi programul de investiţii. În primă instanţă, spaniolii au solicitat compensaţii în valoare de 10,5 miliarde de dolari.

 

Tag Cloud