Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV Petrom și ExxonMobil au început forajul celei de-a treia sonde de explorare din blocul Neptun din Marea Neagră

OMV Petrom și ExxonMobil au început forajul celei de-a treia sonde de explorare din blocul Neptun din Marea Neagră

platforma-marina-emailing

OMV Petrom și ExxonMobil Exploration and Production au început forajul celei de-a treia sonde de explorare din blocul Neptun din Marea Neagră, Pelican South-1, pentru a testa o nouă structura geologică din cadrul perimetrului, după ce, la începutul acestei luni, a fost finalizat forajul sondei Domino-2, datele obținute de această sondă fiind în curs de evaluare.

Platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de țărm, în sectorul românesc al Mării Negre, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

“Explorarea pentru țiței și gaze în zone unde nu au mai fost desfășurate astfel de activități este complexă și foarte detaliată, de multe ori fiind nevoie de ani pentru a fi finalizată. O înțelegere aprofundată a structurii geologice este esențială înainte de a efectua investițiile semnificative necesare pentru dezvoltarea unei astfel de descoperiri,” a declarat directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, John Knapp.

La începutul acestei luni, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obținute de sondă sunt în curs de evaluare.

“Zona Mării Negre are un rol central în strategia noastră și alocăm resurse tehnice și financiare semnificative pentru proiectele offshore. Suntem încurajați de rezultatele bune obținute până acum, în ape de mică și mare adâncime. Cu toate acestea, mare parte a activității din zona de mare adâncime a Mării Negre este o activitate de pionierat, în zone neexplorate până acum, care implică investiții cu un grad ridicat de risc, necesitând astfel un mediu investițional stabil,” a spus Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de explorare şi producţie.

ExxonMobil Exploration and Production Romania și OMV Petrom dețin fiecare 50% din sectorul de apă adâncă a blocului Neptun. ExxonMobil Exploration and Production Romania este operatorul concesiunii.

Zona de apă adâncă a blocului Neptun se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 km pătrați, iar adâncimea apei variază între 100 şi 1.700 metri. În noiembrie 2008, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi OMV Petrom au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziționat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a blocului.

ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom au început în iulie forajul celei de-a doua sonde de explorare, Domino-2, în apa de mare adâncime a blocului Neptun din Marea Neagră.

Cele două companii au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. Reprezentnaţii OMV Petrom au spus de mai multe ori că extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului.

ExxonMobil, operatorul concesiunii Neptun, a forat, în ultimii 10 ani, peste 250 de sonde în ape de 750 m adâncime sau mai mult și a fost implicată în dezvoltarea a mai mult de 32 de proiecte în ape de mare adâncime din 2005 până în prezent.

Tag Cloud