Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Sun12222024

Last updateThu, 28 Nov 2024 6pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse OMV Petrom şi-a găsit partener pentru Han Asparuh, după retragerea Total

OMV Petrom şi-a găsit partener pentru Han Asparuh, după retragerea Total

Cel mai mare producător de petrol şi gaze din România, OMV Petrom, şi-a găsit, după jumătate de an de căutări, un partener pentru continuarea explorării perimetrului offshore Han Asparuh, după ce a preluat participaţia de 50% deţinută de Total.

Este vorba de NewMed Energy Balkan, subsidiară a NewMed Energy, cu care a semnat un parteneriat strategic, "pentru a progresa cu eforturile de explorare în perimetrul offshore Han Asparuh din Bulgaria".

NewMed Energy este principala asociere în participaţiune a Israelului în explorarea, dezvoltarea, producţia şi vânzarea de gaze naturale şi condensat.

Părţile au semnat un acord prin care OMV Petrom va transfera către NewMed Energy Balkan o participaţie de 50% în proiect, păstrându-şi în acelaşi timp rolul de operator. În schimb, NewMed Energy va suporta o parte semnificativă a costurilor aferente operaţiunilor de explorare şi evaluare.

Finalizarea tranzacţiei este estimată în prima jumătate a anului 2025, după îndeplinirea anumitor condiţii comerciale şi după aprobarea de către autorităţile relevante din Bulgaria.

Această colaborare permite ambelor părţi să împartă riscurile şi costurile asociate proiectului, facilitând astfel avansarea eforturilor de explorare.

"Cu experienţă ca operator în apele de mică şi de mare adâncime din Marea Neagră, OMV Petrom aduce o expertiză vastă în regiune. Având în vedere proximitatea fata de România şi asemănările geologice, Bulgaria este o extensie naturală a activităţilor noastre offshore. Progresul activităţilor de explorare în Bulgaria are potenţialul de a susţine securitatea aprovizionării cu energie atât în Bulgaria, cât şi în regiune.", a declarat Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

La începutul anului, OMV Petrom a semnat cu autorităţile bulgare 2 documente prin care îi era prelungită cu 23 luni licenţa de explorare şi prin care prelua participaţia de 57,14% deţinută de gigantul francez Total în proiectul Han Asparuh.

“În conformitate cu o hotărâre a Consiliului de Miniştri din 9 mai 2024, Ministerul Energiei a fost semnată o anexă la contractul de prospectare şi explorare, prin care TotalEnergies EP Bulgaria B.V. şi-a transferat cota de 57,14% din drepturile şi obligaţiile din autorizaţia către OMV Offshore Bulgaria GmbH - Austria. În urma transferului, OMV Offshore Bulgaria GmbH - Austria (preluată în urmă cu 4 ani de OMV Petrom de la compania mamă, OMV şi transferată juridic de la Viena la Bucureşti- n.r.) deţine acum un pachet de 100% din proiect. Blocul 1-21 Khan Asparuh este situat în zona economică exclusivă a Bulgariei, la Marea Neagră”, precizează un comunicat al guvernului bulgar.

Pentru ca OMV Petrom să poată adopta o decizie de investiţie în proiectul din Bulgaria, acesta trebuie însă anumite condiţii impuse de compania mamă, grupul austriac OMV.

Şeful OMV, Alfred Stern a declarat anul acesta că OMV va explora alte oportunităţi la Marea Neagră şi îşi va va construi o poziţie mai puternică în Africa de Nord şi în Marea Mediterană, alături de activele sale din Emiratele Arabe Unite, dar că proiectele de dezvoltare şi exploatare a hidrocarburilor în care OMV este dispusă să investească trebuie să poată returna investiţiile efectuate în 10 ani sau mai puţin.

Totodată, rata internă anticipată de rentabilitate (IRR) a investiţiilor va trebui să fie superioară procentului de 12%, la fel ca în cazul Neptun Deep. O altă condiţie necesară este apropierea de zăcăminte existente (operate probabil tot de OMV sau de OMV Petrom - n.r.) şi în imediata apropiere a infrastructurii de transport.

Apropierea Han Asparuh de Neptun Deep şi existenţa infrastructurii de transport în Bulgaria (pentru tranzitul gazului rusesc) sugerează că acesta este principalul proiect vizat de anunţul şefilor OMV.

Contractul de explorare offshore pentru blocul 1-21 Han Asparuh a fost atribuit iniţial în septembrie 2012. În 2022, TotalEnergies şi OMV Petrom au primit o prelungire cu doi ani a autorizaţiei, valabilă până în acest an.

În iulie anul trecut, directorul general al TotalEnergies EP Bulgaria, Yves Le Stunff, a declarat că perimetrul offshore de hidrocarburi Han Asparuh are un potenţial estimat de extracţie de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în 2 blocuri.

Din blocul Vinekh, situat aproape de apele turceşti, se estimează că se vor extrage circa 5 miliarde de metri cubi pe an între 2030 şi 2040, după care câte 3 miliarde de metri cubi anual până în 2050, a spus managerul francez, citat de presa de la sud de Dunăre. La rândul său, blocul Krum are un potenţial estimat de producţie de 8 miliarde metri cubi pe an între 2031 şi 2044 şi de 4 miliarde metri cubi pe an ulterior, până în 2050.

În total, din zăcământul bulgăresc offshore este aşteptată o producţie de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi.

Prin comparaţie, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească şi adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este aşteptat un volum total de producţie de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărţit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom şi Romgaz. Cele două companii deţin fiecare câte 50% din concesiune, operator fiind OMV Petrom.

Tag Cloud