Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Războiul prețurilor de pe piața petrolului: cotațiile companiilor de servicii offshore, sub asediu. Acțiunile OMV Petrom s-au depreciat cu 1,85%

Războiul prețurilor de pe piața petrolului: cotațiile companiilor de servicii offshore, sub asediu. Acțiunile OMV Petrom s-au depreciat cu 1,85%

oil-is-war.poster.h.k

Noul preț al petrolului de pe piețele internaționale va afecta nu numai execuțiile bugetare ale statelor exportatoare, dar și companiile din domeniu.

Dacă în prezent toată lumea pune accent pe logica politică și intonează marșul funerar al Rusiei, lovită și prin scăderea veniturilor la buget și prin deprecierea rublei, antrenată de coborârea spectaculoasă a prețului petrolului din ultimele luni, evoluția acțiunilor principalelor companii la nivel global pe burse, arată și alte potențiale victime, în special din sectorul de servicii și din sectorul de explorare și producție.

În România, până la această oră, Petrom a pierdut 1,85%, în timp ce OMV 1.25%. Rompetrol rafinare, în schimb, beneficiază de anticiparea unor costuri de producție mai mici din partea antreprenorilor, acțiunile sale apreciindu-se cu 0,68%.

La nivel internațional, evoluția acțiunilor companiilor energetice confirmă logica economică, și nu pe cea politică, principalele afectate sunt acțiunile companiilor care activează în domenii cu preț marginal de producție ridicat. Și anume, companiile din domeniul producției de petrol din formațiuni de șisturi cristaline și cele care se ocupă cu producția sau cu oferirea de servicii în sectorul offshore, în special cele deepwater.

La prima vedere cele mai lovite au fost companiile din sectorul offshore, piața anticipând o reducere considerabilă a investițiilor în acest sector încă din urmă cu două zile, acțiunile Seadrill Ltd pierzând 4,72%, cele ale Diamond Offshore Drilling, 3,94% sau Schlumberger Limited., 2,39%.

Diamond Offshore Drilling este compania de la care joint-venture-ul format din OMV Petrom și ExxonMobile (care a pierdut la rândul său 0,3%) au închiriat platforma de foraj Ocean Endeavor, proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri şi o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri.

NYSE - supărată pe companiile petroliere

Dacă ieri bursa americana a fost închisa (de Thanksgiving Day), astăzi ea a deschis extrem de nervoasă pe companiile petroliere. Producătorii de petrol din formațiuni de șisturi cristaline par a fi cei mai loviți în deschiderea sesiunii de vineri a bursei americane. Acțiunile Continental Resources au scăzut cu 17,2%, cele ale Devon Energy cu 7% și cele ale EOG Resources cu 7,9%.

Acțiunile companiilor de servicii petroliere, precum Halliburton sau Schlumberger au pierdut și ele aproximativ 10%.

Nici giganții ExxonMobil și Chevron nu se simt prea bine, acțiunile lor depreciindu-se cu 3,5, respectiv 5,1%.

Ieri, atât țițeiul Brent, cât și cel WTI, au pierdut numai puțin de 5 dolari într-o singură ședință de tranzacționare, ajungând la niveluri mai mici de 69 $, respectiv 73 $ pe baril.

Evoluția acțiunilor companiilor energetice la nivel global: https://www.google.com/finance?catid=TRBC%3A50&ei=u1p4VPCNC6n5wAPCn4DYBw

 

Tag Cloud