Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie OMV confirmă parțial anunțul ministrul energiei: decizia investițională în cazul Neptun Deep este așteptată “în cursul anului viitor”

OMV confirmă parțial anunțul ministrul energiei: decizia investițională în cazul Neptun Deep este așteptată “în cursul anului viitor”

OMV

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii petroliere din România, OMV Petrom, a confirmat parțial, într-un raport adresat investitorilor, anunțul făcut de ministrul energiei, Toma Petcu, potrivit căruia decizia de investiții privind perimetrul Neptun Deep va fi luată “la începutul anului viitor”.

Potrivit unui raport anual trimis la finalul acestei săptămâni investitorilor, consultat de Profit.ro, compania austriacă îi informează pe aceștia că se așteaptă ca decizia finală de investiție să fie adoptată, împreună cu partenerul Exxon Mobil, care este și operator, “în cursul anului viitor”.

"(ExxonMobil şi OMV Petrom - n. r.) accelerează toată procedura de luare a deciziei de investiţii care, din câte am înţeles, va fi comunicată la începutul anului viitor. Aşa mi s-a comunicat de către doamna Mariana Gheorghe (CEO-ul OMV Petrom - n. r.). Noi ne calibrăm şi accelerăm procedura de realizare a conductei BRUA, faza I, în funcţie de cât de mult îşi accelerează şi ei şi îşi pregătesc partea de exploatare", declarase joi ministrul energiei Toma Petcu. 

“O veste buna! Ar fi bine dacă e confirmată și de reprezentanții celor două companii implicate.”, comentase pe pagina sa de Facebook fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu.

Nu a durat mult și OMV a confirmat parțial anunțul ministrului român, compania austriacă nefiind însă atât de optimistă ca acesta, preferând să avanseze un orizont temporar de un an.

Austriecii mai estimează volumul de gaze din Neptun Deep la 125-250 de milioane barili echivalent petrol (bbl), adică 19,4-38,8 miliarde metri cubi de gaze naturale. Deși nu este precizat explicit, probabil că OMV se referă doar la jumătate din rezervele Neptun Deep, partea care îi revine ca urmare a faptului că este partener cu cotă egală (50%) cu Exxon Mobil. Cu atât mai mult cu cât susține că investiția în săparea celor 8 sonde a fost de aproximativ 750 milioane de dolari, referindu-se evident numai la partea de investiție a OMV Petrom, atât timp cât compania română și Exxon au raportat până în prezent o investiție de 1,5 miliarde de euro. În acest caz rezervele totale ale Neptun Deep ar fi de 38,8-77,6 miliarde metri cubi, apropiate estimărilor inițiale de 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

În ceea ce privește începerea producției, OMV estimează că ea va avea loc “după 2020”.

În același raport, OMV se referă și la participația care o deține în perimetrul Han Asparuh din Bulgaria, de 30%, alături de operatorul Total (40%) și de Repsol (30%). Potrivit companiei austriece, perimetrul bulgar “este strategic bine poziționat, în apropiere de Neptun Deep”. Nu este clar la ce referă austriecii când caracterizează perimetrul bulgar “strategic poziționat” lângă Neptun Deep, însă nu este exclus ca aceștia să aibă în vedere o colaborare între OMV (partener la perimetrul bulgar) și OMV Petrom (partener la Neptun Deep) în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră în vederea unor optimizări operaționale sau chiar fiscale.

Tag Cloud