Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Autostrăzile României se vor construi… din redevenţe

Autostrăzile României se vor construi… din redevenţe

Australieni explorari

Cu un an înainte de noua lege a redevenţelor care ar urma să se schimbe în 2014, Premierul Victor Ponta îşi propune să facă un fond special, diferit de buget, format din banii încasaţi pe redevenţe. Din acest fond ar urma să se construiască autostrăzi sau alte obiective prioritare.

Acordul cu OMV prevede ca nivelul redevenţelor să rămână neschimbat 10 ani, adică până-n 2014. Pentru la anul, premierul îşi propune ca pentru noua lege a redevenţelor, să  se ghideze după media europeană, fără a spune despre nivelul estimativ la care s-ar putea ajunge după negocieri. Asta şi pentru că redevenţe prea mari ar putea avea ca efecte nedorite reducerea investiţiilor OMV din ţară, producţie mai mică precum şi dividende în scădere sau reducerea miliardelor de euro cu care Petrom contribuie la bugetul de stat (doar anul trecut, contribuţia la buget a fost de două miliarde de euro).

“Nu spun că vom face cele mai mari redevenţe, că pleacă oamenii din ţară. Nu le vom mai face însă nici cele mai mici - va fi exact media mondială, astfel încât să existe interesul să rămână în ţară, să exploateze”, a declarat premierul la RTV.

În ceea ce priveşte producţia, în prezent, Petrom plăteşte redevenţe cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, adică o medie înspre 7%. Dacă premierului îi e imposibil să vorbească de nivelul redevenţelor viitoare, mai uşor pare să-i fie să vorbească despre modul de contabilizare, prin deja tradiţionalul apel la modele. De data aceasta, modelul norvegian.

“Vreau să facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, în care toate redevenţele pe care le vom încasa pentru noile exploatări - fie că e vorba de offshore, fie că e vorba de gaz de şist - să fie puse într-un fond, nu în buget, de unde plătim diverse cheltuieli ale administraţiei sau salarii sau pensii, ci le punem într-un fond de dezvoltare şi le folosim numai pentru finanţarea obiectivelor prioritare: o să decidem - avem nevoie de autostrăzi, să informatizăm toată ţara, să facem un centru cum e cel de la Măgurele”, a declarat Ponta.

Pe de altă parte, premierul a amintit că s-a confirmat deja existenţa zăcămintelor în Marea Neagră, unde Exxon a făcut explorări, astfel că firma va trece la partea de exploatare.

Tag Cloud