Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Rafinare si Marketing OMV Petrom a finalizat modernizarea Petrobrazi, majorând capacitatea de producție a motorinei

OMV Petrom a finalizat modernizarea Petrobrazi, majorând capacitatea de producție a motorinei

Petrobrazi

 OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a finalizat programul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, modernizare care a necesitat investiții în valoare de 600 de milioane de euro.

În urma investițiilor făcute la Petrobrazi, OMV Petrom a majorat capacitatea rafinăriei până la 4,2 milioane tone/an și a ajustat raportul dintre producția de motorină și cea de benzină, pentru a se adapta noii cereri de pe piața autohtonă.

Ajustarea producției la 4,2 milioane tone/an asigură procesarea eficientă a întregii producții de ţiţei a companiei în România, valorificând specificul de companie integrată al OMV Petrom. Cu alte cuvinte, Petrom poate acum procesa întreaga producție de țiței din România într-o singură rafinărie.

Rafinăria este acum adaptată și structurii cererii de pe piața carburanților, unde motorina și kerosenul au înregistrat o evoluție favorabilă, în defavoarea benzinei. În 2013, pe piața autohtonă s-au consumat aproximativ 5,7 milioane tone de carburanți, din care 76% a reprezentat consumul de motorină. În urma procesului de modernizare, motorina și kerosenul vor avea o pondere de până la 45% în structura de produse obţinute la Petrobrazi. Dacă în 2009, rafinăria Petrobrazi putea produce aproximativ 900.000 tone de motorină anual, în prezent capacitatea de producție a urcat la peste 1.500.000 tone.

„Creșterea ponderii motorinei în producția rafinăriei Petrobrazi ne va ajuta să răspundem mai bine cererii de pe piața din România. În trecut, la momentul proiectării rafinăriei, consumul de benzină era mai ridicat decât cel de motorină, însa în ultimii ani, acest trend a fost inversat.”, a declarat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing.

În plus, instalarea unor echipamente moderne și ajustarea capacității de rafinare vor avea un impact pozitiv asupra eficienței rafinăriei. Consumul total de energie al rafinăriei se va reduce cu 25% faţă de 2009. În urma finalizării programului de modernizare, rafinăria are acum un Indice Nelson1 de 11,28, nivel aflat peste cel al competitorilor locali și regionali.În cadrul proiectului au fost modernizate, extinse sau înlocuite unitatea de hidrofinare a motorinei, cea de cracare catalitică, instalația de cocsare, unitatea de distilare atmosferică și în vid, cea de desulfurare și recuperare a sulfului, fabrica de hidrogen și parcul de rezervoare din cadrul rafinăriei.

Într-un raport preliminar prezentat ieri dimineață investitorilor, principalul acționar al Petrom, OMV susținea că întreruperea activității rafinăriei Petrobrazi, în vederea finalizării programului de investiții, a condus la majorarea stocurilor de țiței, care s-a transformat din punct de vedere contabil în înregistrarea unui profit nerealizat de 40 de milioane de euro.

Tag Cloud