Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Gazprom are în Constanţa afaceri de 28,5 mil. $ din buncheraj şi prelungeşte mandatul directorului general

Gazprom are în Constanţa afaceri de 28,5 mil. $ din buncheraj şi prelungeşte mandatul directorului general

Gazprom buncar Constanta

Încă din primul an de la preluarea de către Gazpromneft (controlată de gigantul rus Gazprom) a companiei de buncheraj din Constanţa, afacerile au urcat în 2013 la circa 28,5 milioane dolari. Aşa se face că divizia de alimentare cu combustibil a navelor a mai prelungit cu un an atât mandatul directorului general, letonul Urga Rolands, cât şi mandatele membrilor consiliului de supraveghere, indică documente ale Gazpromneft Marine Bunker Balkan din Constanţa, consultate de Energy Report.

De toate aceste formalităţi de prelungire mandate s-au ocupat avocaţii de la Zamfirescu Racoti & Partners.

Din consiliul de supraveghere fac parte cinci oameni de afaceri din Federaţia Rusă: Leven Kadagidze (născut în Georgia, domiciliat în Moscova), Andrey Vasilyev (născut în Yaroslavi, domiciliat în Sankt Petersburg), Alexey Medvedev (născut şi domiciliat în Moscova), Aleksei Urusov (născut în Tiumeni, domiciliat în Moscova) şi Larisa Balashova (născută în Saratov, domiciliată în Moscova).

Ruşii de la Gazpromneft Marine Bunker au anunţat încă de la preluarea de anul trecut că au de gând să-şi extindă afacerile în România şi să presteze servicii de buncheraj şi în porturile Mangalia şi Midia. Odată cu dezvoltarea infrastructurii de transport combustibil, acesta va fi adus de la rafinăriile Gazproneft din Rusia şi Serbia.

Gazpromneft Marine Bunker a anunţat în martie anul trecut că a cumpărat primul său activ de peste hotare, compania Marine Bunker Balkan S.A. care operează în portul Constanţa din România. Vânzătorul a fost Unicom Holding, firmă controlată de milionarul Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova.

Unicom Holding este tocmai compania care recent a cerut insolvenţa Socar Petroleum SA,  sucursala din România a grupului azer Socar. Unicom este de fapt un grup de companii din România înfiinţat în anul 1993 de Iavorski. Grupul se ocupă mai ales cu importul şi livrarea de carburanţi pentru industria energetică iar din anul 1999 a intrat pe segmentul de buncheraj (alimentarea navelor cu combustibili), transport feroviar şi auto în porturile Constanţa, Midia, Galaţi, Turnu Severin, Brăila şi Tulcea.

Din grupul "Unicom Holding" mai fac parte companiile "Unicom Tranzit" (casă de expediţii de transport feroviar de marfă), "Unicom Oil Terminal", "Unifertrans" (transport feroviar), precum şi "Unicom Active" (posesor şi administrator de vagoane şi locomotive) şi "Unicom Cargo Service" (companie de încărcări-descărcări şi transbordări de mărfuri în staţiile de frontieră).

Revenind la Gazprom, amintim că aceştia se extind recent în România şi pe segmentul de benzinării, astfel că după ce în primăvară aveau deja 17 îşi propun ca până la finele anului să ajungă la 30 de staţii.

Tag Cloud