Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04192024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Noi scumpiri la transportul ţiţeiului prin conducte, din 3 februarie. Conpet ar fi vrut tarife şi mai mari

Noi scumpiri la transportul ţiţeiului prin conducte, din 3 februarie. Conpet ar fi vrut tarife şi mai mari

conpetLa cererea Conpet, tarifele de transport (vezi lista de mai jos) prin conducte pentru țițeiul din import s-au mărit din nou, începând cu 3 februarie, indică un document al Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale, consultat de Energy Report.

Nu toate cererile de scumpire ale Conpet au fost însă acceptate întocmai de către ANRM. Spre exemplu, pentru tarifele rafinăriilor din Bazinul Ploieşti au fost acceptate majorări mai reduse decât a cerut Conpet.

Mai exact, pentru tarifele rafinăriilor din Bazinul Ploieşti, Conpet a cerut 30,71 lei/tonă pentru transportul de până la 60.000 de tone lunar şi tot mai mult şi pentru celelalte rânduri din tabelul de mai jos, respectiv 29,88 lei/tonă pentru de la 60.000 de tone la 100.000 de tone, 28,69 lei/tonă pentru de la 100.000 de tone la 150.000 de tone şi 25,27 lei/tonă pentru transportul a peste 150.000 de tone lunar.

Conpet a solicitat scumpirile încă de la finele lunii noiembrie, cerând în acelaşi timp şi menținerea actualului tarif reglementat mediu pentru transportul la rafinării al țițeiului din producția internă, la 78,64 lei/tonă.

Compania a mai cerut atunci ANRM indexarea tarifului reglementat de transport pentru țițeiul din import cu 20,83%. Potrivit Conpet, procentul de majorare solicitat ar fi mai mic decât inflația consemnată de la ultima indexare, respectiv în perioada decembrie 2009 – octombrie 2014.

De altfel, tarifele reglementate de stat pentru transportul ţiţeiului au crescut aproape în fiecare an, fapt care se reflectă inevitabil şi în rezultatele obţinute de Conpet, compania controlată de stat care operează în regim de monopol sistemul naţional de transport al produselor petroliere.

Nu vom mai intra însă în cauzele scumpirilor şi vom da lista noilor tarife.

tarif transport titei

 

Tag Cloud