Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri03292024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Explorare si Productie Guvernul prelungește cu trei ani perioada de explorare pentru 13 perimetre de hidrocarburi, concesionate de OMV Petrom, Repsol și Hunt Oil

Guvernul prelungește cu trei ani perioada de explorare pentru 13 perimetre de hidrocarburi, concesionate de OMV Petrom, Repsol și Hunt Oil

Repsol ANRM

 Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) propune prelungirea cu trei ani contractuali, respectiv de la 12 septembrie 2014 la 12 septembrie 2017, a perioadei de explorare prevăzute într-un acord petrolier semnat pentru un număr de 18 perimetre de hidrocarburi, acord ai cărui titulari sunt companiile de petrol și gaze OMV Petrom, Repsol și Hunt Oil, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern.

În nota de fundamentare a proiectului de HG se precizează că este vorba despre perimetrele de explorare-dezvoltare și exploatare hidrocarburi I-Adjud, III-Berca-Arbănași, IV-Vălenii de Munte, V-Băicoi, VI-Târgoviște, VII-Urziceni Vest, VIII-Urziceni Est, IX-București, X-Craiova, XII-Pitești, XIII-Târgu Jiu, XIV-Marghita și XVII-Istria.

Pe perimetrul Istria din Marea neagră se află cel mai mare zăcământ de hidrocarburi din portofoliul OMV Petrom, Lebăda Est. Recent, OMV Petrom a anunțat că a făcut o nouă descoperire de țiței în perimetrul Istria, la o distanţă de circa 60 kilometri de ţărm şi la o adâncime de 2,1 kilometri sub fundul mării. Dacă se va dovedi rentabilă, producţia din noua descoperire ar putea începe în 3-4 ani, costurile necesare dezvoltării fiind evaluate la peste 100 milioane de euro. Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţială pe sondă de 1.500-2.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi.

Inițial, titularul unic al acordului petrolier pentru respectivele perimetre era OMV Petrom. Ulterior, în 2010, OMV Petrom a transferat 50% din drepturile și obligațiile titularului de acord petrolier pentru perimetrele I-Adjud și VIII-Urziceni Est către Hunt Oil Company of Romania SRL. În 2013, OMV Petrom a transferat de asemenea 49% din drepturile și obligațiile titularului de acord pentru perimetrele V-Băicoi, XIII-Târgu-Jiu, VI-Târgoviște și XII-Pitești către patru subsidiare din România ale gigantului spaniol de petrol și gaze Repsol.

"Se constată că titularii acordului petrolier au executat în intregime lucrările petroliere aprobate prin programul de lucrări aferente fiecărei perioade din cadrul perioadei de explorare, atât pentru perioada de explorare inițială, cât și pentru perioadele de extindere. Titularii au solicitat ANRM extinderea perioadei de explorare cu 3 (trei) ani, în condițiile stabilirii unor programe minimale de explorare aferente extinderii și a reducerii unor porțiuni din suprafețele perimetrelor", se afirmă în nota de fundamentare.

Care sunt argumentele

Titularii de acord și-au justificat solicitarea arătând că ansamblul de date obținute până în prezent impune prelungirea perioadei de explorare, având în vedere necesitatea executării de noi lucrări, care să permită conturarea imaginii asupra potențialului de hidrocarburi al perimetrelor acoperite de acordul petrolier, în scopul formării unei perspective cât mai elocvente de dezvoltare. În lipsa noilor date ce ar putea fi obținute în perioada de extindere solicitată, titularii nu se află în posesia unui volum suficient de date și informații care să le permită conturarea unui plan de dezvoltare.

OMV Petrom mai aduce ca argument faptul că prelungirea perioadei de explorare ar permite valorificarea unor acorduri de cooperare de dată recentă cu companii de prestigiu din industria de petrol și gaze, Hunt Oil și Repsol, care, printr-un aport de know-how, dar și prin asumarea unui risc investițional, dau posibilitatea abordării unor arii onshore de ,,frontieră", cum ar fi zone de mare adâncime cu presiuni și temperaturi ridicate sau zone complexe din punct de vedere geologic din Carpații Orientali și Meridionali.

ANRM arată, în documentul citat, că, prin neprelungirea perioadei de explorare, activitatea va fi intreruptă pentru o perioadă de timp considerabilă, din cauza timpului necesar organizării unei noi proceduri de apel de oferte, care este strict reglementată prin dispozițiile legale în vigoare, precum și negocierii noului/noilor acorduri petroliere și aprobării lor conform prevederilor legale in vigoare.

În mod corespunzător, astfel ar fi neglijate cele mai importante interese în domeniul resurselor aparținând statului român, precum interesul privind accesul imediat și necondiționat la resursele minerale, interesul privind rezervele de petrol și interesul privind rata de înlocuire a rezervelor de petrol, spune ANRM.

"Mai mult, în contextul actual al provocărilor cu care se confruntă industria autohtonă de petrol și gaze, reprezentate în principal de maturitatea ridicată și gradul accentuat de declin al zăcămintelor, fragmentarea acestora și complexitatea geologică pe care acestea o prezintă, pentru maximizarea șanselor de obținere într-un timp rezonabil a producției de hidrocarburi în perimetrele ce formează obiectul noii extinderi a perioadei de explorare, este esențial ca titularii acordului petrolier să dispună de timpul adecvat unei explorări sistematice a perimetrelor", se mai afirmă în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Investiții mari

Prelungirea perioadei de explorare cu 3 ani implică modificarea și completarea acordului petrolier, prin act adițional reflectând prelungirea perioadei de explorare, respectiv data de începere și durata acesteia, programul de lucrări aferent și valorile financiare estimative, precum și cerința renunțării la anumite perimetre și la porțiuni din suprafața altor perimetre, cu respectarea exigențelor de confidențialitate între entitățile titulare, în funcție de perimetrele deținute de fiecare dintre acestea, mai precizează ANRM.

În februarie 2013, OMV Petrom și spaniolii de la Repsol au anunțat că vor investi 50 de milioane de euro în următorii doi ani pentru explorări de gaze la mare adâncime, ca urmare a semnării unui contract de farm-out prin care Repsol a achiziţionat o participaţie de 49% pentru zona cu adâncime mai mare de 2.500 – 3.000 de metri a perimetrelor onshore de explorare V-Băicoi, XIII-Târgu-Jiu, VI-Târgoviște și XII-Pitești, localizate în sudul Carpaților de Curbură și, respectiv, al Carpaților Meridionali.

În cursul acestui an, spaniolii au operat mai multe majorări de capital la subsidiarele lor din România, în sumă totală de 38,8 milioane lei.

Parteneriatul cu Repsol este cel de-al treilea încheiat de OMV Petrom, după acordurile semnate cu ExxonMobil, în 2008, şi cu Hunt Oil, în 2010. Grupul OMV are parteneriate de explorare şi/sau producţie încheiate cu grupul Repsol în Libia şi Bulgaria.

 

Tag Cloud