Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Tue04232024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Interceptarea convorbirilor cancelarului german: Merkel, noua victimă a NSA, după Petrobras și PDVSA

Interceptarea convorbirilor cancelarului german: Merkel, noua victimă a NSA, după Petrobras și PDVSA

merkel-smartphone 580x325

Scandalul interceptărilor ilegale a atins ieri un punct culminant, după ce cancelarul german l-a sunat pe președintele american Barak Obama să-i ceară lămuriri în legătură cu informațiile pe care le-a primit de propriile servicii cu privire la interceptarea convorbirilor sale de către Agenția Americană pentru Securitate Națională (NSA). Reacția destul de dură a Berlinului vine la numai câteva zile după ce Der Spiegel publicase un articol în care dezvăluia că NSA a accesat ilegal mail-ul președintelui mexican Felipe Calderon.

În trecut NSA s-a remarcat în deosebi în ceea ce privește spionajul economic, în special cel din domeniul energetic, compania braziliană Petrobras fiind ultima pe o listă mult mai largă de ținte ale agenției americane.

Dacă se vor confirma informațiile, și este puțin probabil ca guvernul german să fi acționat atât de agresiv dacă nu avea dovezi în acest sens, Statele Unite ar putea rămâne fără sprijinul geopolitic al aliaților săi europeni, cu atât mai mult cu cât zilele trecute, presa a dezvăluit activităţi intense ale Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA) de interceptare a telefoanelor cetăţenilor francezi, Parisul catalogând acţiunile drept "inacceptabile". În august, media a dezvăluit activităţi de spionaj ale serviciilor secrete americane care vizau oficiali UE şi din ţări europene, inclusiv germani.

Casa Albă evită să precizeze dacă au fost ascultate convorbirile

Imediat ce a fost informat de serviciile germane asupra probabilității ca telefonul său să fie ascultat de americani, cancelarul german l-a sunat miercuri pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere clarificări.

"Cancelarul i-a transmis preşedintelui Obama că, dacă informaţiile se vor confirma, această situaţie este total inacceptabilă", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german.

Potrivit Wall Street Journal, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, i-a transmis Angelei Merkel că nu servicile americane “nu monitorizează și nici nu vor monitoriza convorbirile cancelarului german”. Presa de peste ocean a remarcat însă nuanța conținută în declarația ofițerului de presă al Casei Albă, Jay Carney, care folosește doar timpul prezent și viitor, nu și cel trecut. Cu alte cuvinte în prezent telefonul cancelarului german nu este ascultat și nici nu va fi, însă nu este exclus ca în trecut să fi fost.

Petrobras, victima spionajului economic al NSA

Jurnalistul Glenn Greenwald a dezvăluit recent că mai multe documente secrete ale NSA, indică faptul că NSA a spionat Petrobras, cea mai mare companie din Brazilia și cea de-a patra companie petrolieră din lume. Documentele secrete, datate din 2012, au fost obținute de Greenwald de la un fost furnizor de servicii către NSA.

Documentele, parte a unei prezentări menite a antrena noi agenți cu privire la modul de a distruge securitatea rețelelor de calculatoare private, nu arată în ce măsură ANS a descifrat informațiile secrete obținute de pe computerele Petrobras.

Dezvăluirile au declanșat o reacție dură a autorităților braziliene și a condus la renașterea sentimentului economic naționalist în această țară, care în anii ’30 avea declarat ca principiu sintagma “petrolul e al nostru”, sintagmă ce a devenit sloganul Petrobras, la înființarea a în anii ’50. “Fără îndoială, Petrobras nu reprezintă o amenințare la adresa securității niciunei țări", a declarat președintele brazilian Dilma Rousseff. “Însă este una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, o moștenire a poporului brazilian." Petrobras are o cifră de afaceri anuală de aproximativ 90 de miliarde de dolari.

"Este clar că motivul interceptărilor nu ținea de securitate sau de combaterea terorismului, ci au primat interesele economice și strategice", a adăugat președintele brazilian.

Tullo Vigevani, profesor de științe politice la Universitatea de Stat Paulo São,nu s-a declarat surprins de vestea presupusului spionaj industrial, deoarece "problema energiei este un punct central al politicii americane."

"Acesta este unul dintre aspectele-cheie ale politicii la nivel global", a declarat Vigevani. "Și informația este un element esențial. Noile descoperiri din Brazilia, în special în zăcămintele noi, de sub cele de sare, au trezit interesul americanilor”.

NSA, în slujba giganților petrolieri americani

Pentru opinia publică, dezvăluirile referitoare la Petrobras au fost un adevărat șoc. Președintele brazilian și-a anulat o vizită în SUA. Cu toate acestea, spionajul economico-industrial al americanilor, cel puțin în America de Sud nu este o noutate. Potrivit Huffington Post, ANS a interceptat și comunicațiile companiei petroliere venezuelene PDVSA dovedind astfel că Washingtonul are preferințele sale, în special statele sud-americane cu acces la resurse naturale abundente.

Referitor la Petrobas, în 2007, firmele americane, cum ar fi Exxon-Mobil, s-au plâns guvernului american de "climatul inadecvat pentru investițiile străine" din Brazilia și de dominația Petrobras. 

Opinia publică americană pare să creadă că este legal și moral ca guvernul de la Washington să spioneze guvernele altor națiuni. Revista Forbes susține chiar că SUA are dreptul de a efectua astfel de spionaj, deoarece Petrobras este corupt și companiile americane trebuie susținute pentru a nu avea un dezavataj competitiv pe acea piață.

Tag Cloud