Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Wed04172024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Miliardarul Ioan Niculae, datorii neplătite de 38 mil.€ cu insolvenţa combinatului Nitroporos din Făgăraş

Miliardarul Ioan Niculae, datorii neplătite de 38 mil.€ cu insolvenţa combinatului Nitroporos din Făgăraş

Ioan Niculae

 Combinatul chimic Nitroporos din FăgăraÅŸ, parte a grupului Interagro al miliardarului Ioan Niculae, are 40 de creditori, care au de recuperat un total de 168 milioane de lei (circa 38 milioane de euro), indică tabelul preliminar al creanÅ£elor, consultat de Energy Report.

Dacă lăsăm la o parte creditorii controlaÅ£i de renumitul om de afaceri român, printre cei care au de recuperat bani putem să amintim aici DirecÅ£ia Generală Regională a FinanÅ£elor Publice BraÅŸov, care figurează la categoria creanÅ£elor garantate cu 9,3 milioane de lei de recuperat, Tinmar Ind  cu 760.000 de lei, Linde Gaz România cu 210.000 de lei ÅŸi mulÅ£i alÅ£ii.

Să amintim şi că Sindicatul Liber Nitramonia Rompiro apare la creanţe chirografare cu 257.000 de lei de recuperat iar la categoria creanţe salariale cu 111.000 lei. Tot la creanţe salariale figurează şi Interagro SRL (printr-un contract de cesiune de creanţă încheiat în 29 octombrie 2014) cu 1,1 milioane de lei.

Din totalul preliminar de 168 milioane de lei creanţe acceptate (circa 38 milioane de euro), 127 milioane de lei sunt creanţe cu drept de vot.

În septembrie, miliardarul Ioan Niculae, patronul echipei de fotbal Astra Giurgiu, anunţa că cele două combinate chimice din judeţul Braşov (din Făgăraş şi Victoria), nu vor fi redeschise prea curând. Cauza? Mereu aceeaşi: preţul gazelor naturale.

Aceasta nu este singura insolvenţă din imperiul unuia dintre cei mai bogaţi miliardar români din ultima perioadă. Amintim aici doar în treacăt şi insolvenţa combinatului Amurco dar şi a companiei Intergaz-Est din Zimnicea, despre care am scris mai pe larg în Energy Report.

Prin intermediul Viromet care a achiziţionat activele societăţilor de pe platforma Nitramonia Făgăraş, grupul InterAgro a luat parte la formarea Nitroporos. Combinatul a luat naştere în anul 2008, având ca obiect principal de activitate fabricarea produselor azotoase şi a explozivilor şi este amplasat în cadrul vechiului Combinat Chimic Făgăraş.

Miliardarul de la Zimnicea a fost poziţionat recent de revista Capital ca fiind al doilea cel mai bogat om din România, cu o avere estimată de 1-1,1 miliarde euro, în cădere de pe locul 1 ocupat în ediţia de anul trecut, când avea o avere de 1,7 miliarde de euro. Toate astea într-o perioadă în care combinatele chimice ale sale, mari consumatoare de gaze naturale, s-au închis sau au rulaj tot mai redus, unele ajungând, aşa cum am arătat mai sus, în insolvenţă.

 

Tag Cloud