Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Petrol si Gaze Stiri Petrol si Gaze Transport si Stocare Se vor scumpi gazele locale din cauza exporturilor? Discutia se poarta si in SUA, nu doar in Romania

Se vor scumpi gazele locale din cauza exporturilor? Discutia se poarta si in SUA, nu doar in Romania

Export gaze

Politicienii americani, dar si producatorii si utilizatorii industriali de gaze naturale din Statele Unite, se afla in plina polemica pe tema autorizarii sau nu de catre stat a majorarii exporturilor americane de gaze. Producatori de gaze precum Exxon Mobil sustin ca liberalizarea exporturilor va crea numeroase locuri de munca si va reduce deficitul comercial al SUA, in vreme ce lideri ai industriei chimice, cum ar fi Dow Chemical, se tem ca extinderea exporturilor va scumpi gazele folosite de industria americana de profil si ii va reduce avantajul competitiv de care se bucura in prezent.

La un cu totul alt ordin de marime si in alte conditii, devreme ce pretul intern al gazelor naturale romanesti nu a fost inca total liberalizat, disputa se poarta de circa doi ani si in Romania. Potrivit legislatiei europene, dar si acordului cu FMI si Comisia Europeana (CE), statul roman trebuie sa permita de anul acesta exportul de gaze. In noiembrie anul trecut, CE a declansat o procedura de infringement la adresa Romaniei pe aceasta tema, starnind reactii de nemultumire din partea Guvernului USL.

Cu un an in urma, in decembrie 2011, Camera Deputatilor a aprobat un proiect de lege initiat de deputatul PSD Iulian Iancu, potrivit caruia companiile din Romania nu vor putea exporta gaze naturale pana cand nu vor fi asigurate surse alternative de import la infrastructura actuala. Initiatorul legii a sustinut, la depunerea proiectului, in aprilie 2011, ca „exportul de gaze este acum lovitura de gratie care poate fi data economiei romanesti”.

Legea a fost trimisa la reexaminare de catre presedintele Traian Basescu in ianuarie 2012, argumentul fiind ca aceasta ar constitui „un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene”. 

Scindare politica si industriala

Liderii Comitetului pentru Energie al Senatului american, care examineaza in prezent o masura de extindere si liberalizare a exporturilor americane de gaze naturale, au opinii opuse asupra subiectului, care reflecta dezacordul dintre producatorii si utilizatorii industriali de gaze din Statele Unite, scrie Bloomberg.

Presedintele democrat al Comitetului, Ron Wyden, sustine ca liberalizarea totala a exporturilor ar majora costurile acelor companii industriale americane care folosesc intens gaze drept materie prima, in timp ce principalul membru republican al Comitetului, Lisa Murkowski, spune ca exporturile aduc „bani adevarati” in SUA si ca astfel de decizii ar trebui lasate in seama pietei, nu a autoritatilor de reglementare.

Reprezentantii producatorilor de petrol si gaze naturale spun ca boom-ul productiei americane de gaze naturale, determinat in parte de noile exploatari de sist, a dus la o renastere a industriei si la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Cei de la Exxon Mobil, cel mai mare producator de gaze naturale din SUA, arata ca liberalizarea exporturilor va crea numeroase locuri de munca si va reduce deficitul comercial al Statelor Unite.

Pe de alta parte, Dow Chemical, cel mai mare producator american de chimicale dupa valoarea de piata, se afla in fruntea unei coalitii de utilizatori industriali de gaze naturale care au interesul de a mentine cat mai jos preturile locale la gaze, prin limitarea exporturilor, care ar reduce oferta interna si ar duce, in consecinta, la scumpiri.

„Suntem nelinistiti fata de perspectiva liberalizarii totale a exporturilor de gaze naturale. Acest lucru va majora preturile interne si va reduce avantajul competitiv de care se bucura in prezent industria americana”, a declarat CEO-ul Dow Chemical, Andrew Liveris.

Disputele survin in contextul in care Departamentul pentru Energie al Statelor Unite analizeaza in prezent 16 solicitari de licente pentru construirea de terminale de export de gaze naturale catre state cu care SUA nu au acorduri de liber schimb, dintre care cel mai important este Japonia. 

Cartelurile se fac si se desfac, dupa interese

Disputele s-au intensificat inca de la jumatatea lunii ianuarie, cand Dow Chemical a decis, pe neasteptate, sa se retraga din Asociatia Nationala a Industriasilor (National Association of Manufacturers - NAM), cel mai mare grup patronal si de lobby din SUA, dupa ce organizatia a postat o declaratie pe blogul sau in care isi exprima sustinerea pentru „extinderea comertului liber”, inclusiv pentru exportul de gaze naturale lichefiate.

In declaratia respectiva, asumata de vicepresedintele NAM, Linda Dempsey, se cita o analiza recenta a firmei de cercetare in energie IHS Cambridge, care arata ca dezvoltarea sectorului gazelor naturale a dus deja la crearea a peste un milion de noi locuri de munca in Statele Unite.

„Propunerile de limitare a exporturilor de gaze naturale lichefiate si de carbune trebuie respinse, intrucat ar avea efecte negative profunde asupra SUA, reducand oportunitatile de dezvoltare economica si procesul de creare de noi joburi”, declara Dempsey.

Dow Chemical se opune insa pozitiei NAM, sustinand o „politica de exporturi echilibrata”, care sa incurajeze productia de gaze naturale, conservand totodata avantajele competitive ale industriei americane.

„Exportul nerestrictionat de gaze naturale are consecinte serioase asupra costurilor in industria chimica si asupra volatilitatii acestora”, spune Dow Chemical, care, in plus, sustine ca declaratia NAM a fost publicata brusc, fara nici o discutie sau notificare prealabila. In replica, purtatorul de cuvant al NAM a spus ca organizatia s-a opus dintotdeauna restrictionarii exporturilor de gaze naturale.

Dow Chemical s-ar putea retrage si din Consiliul American al Industriei Chimice (American Chemistry Council - ACC), organizatie care se opune si ea impunerii de restrictii asupra exportului de gaze. In schimb, compania s-a alaturat, alatura de alti mari producatori din industria chimica, unei organizatii noi de lobby, America’s Energy Advantage (AEA), care are ca scop declarat limitarea exporturilor de gaze. 

„Consideram ca ar fi o politica proasta aceea de a submina avantajul competitiv al SUA in ceea ce priveste preturile interne ale gazelor naturale. Liberalizarea exporturilor ar duce la crearea de baze de dezvoltare a industriei manufacturiere in alte state, care, altfel, ar putea fi create aici, in America”, a declarat Peter Huntsman, CEO-ul companiei chimice omonime, membra a organizatiei.

Ce spun expertii

In replica, vicepresedintele Exxon Mobil, Ken Cohen, i-a acuzat pe cei de la AEA de „oportunism” si „protectionism”. El  a indicat rezultatele unui studiu din decembrie 2012 , derulat chiar de catre Departamentul pentru Energie al SUA, potrivit caruia PIB-ul Statelor Unite ar putea creste cu pana la 47 miliarde de dolari pe an ca urmare a liberalizarii exporturilor de gaze naturale lichefiate.

Unii politicieni s-au aratat insa sceptici cu privire la studiul respectiv. De exemplu, democratul Ed Markey, lider al Comitetului pentru Resurse Naturale din Camera Reprezentantilor, a declarat ca analiza este „gresita, insuficienta si bazata pe date invechite”. El a spus ca studiul subestimeaza atat cererea prezenta, cat si pe cea viitoare de gaze naturale, concluzionand ca autorizarea de exporturi de gaze naturale pe scara larga nu este in interesul national al SUA.

Pe de alta parte, alte studii arata ca cererea mondiala de exporturi americane de gaze naturale ar putea fi semnificativ mai mica decat se estima initial si ca, in consecinta, efectul liberalizarii exporturilor asupra preturilor interne ar fi mult mai mic, spre neglijabil.

Potrivit acestora, aceasta cerere n-ar depasi un interval cuprins intre 1,5 si 2,5 de miliarde de metri cubi pe zi, nivel la care avantajele competitive de care se bucura industria americana in privinta pretului gazelor naturale s-ar mentine aproape intact si, in acelasi timp, ar potenta toate avantajele economice generate de exporturi.

Cum e pe la portile Orientului

Potrivit legislatiei europene, dar si acordului cu FMI si Comisia Europeana (CE), statul roman trebuie sa permita de anul acesta exportul de gaze. In noiembrie anul trecut, CE a declansat o procedura de infringement la adresa Romaniei pe aceasta tema, starnind reactii de nemultumire din partea Guvernului Ponta.

„Ideea este urmatoarea: exportam gaze romanesti ieftine, importam gaze rusesti la un pret triplu. Pe romaneste asta inseamna. Tine si de o strategie pe termen lung. Unii sunt mai egali ca altii, noi importam cu 450 (dolari/1000 mc) de la Gazprom, germanii cu 180. (...) Solutia actuala este o catastrofa nu doar pentru populatie, ci si pentru industrie", a declarat premierul Victor Ponta,.

Cu un an in urma, in decembrie 2011, Camera Deputatilor a aprobat un proiect de lege initiat de deputatul PSD Iulian Iancu, potrivit caruia companiile din Romania nu vor putea exporta gaze naturale pana cand nu vor fi asigurate surse alternative de import la infrastructura actuala. Initiatorul legii a sustinut, la depunerea proiectului, in aprilie 2011, ca „exportul de gaze este acum lovitura de gratie care poate fi data economiei romanesti”.

La acea data, Iancu sustinea ca masura nu va fi contestata la Bruxelles.

„Asa cum 10 tari din UE au aprobat restrictii in circulatia fortei de munca pentru Romania, argumentand prin situatia economica dificila, aceleasi argumente le vom aduce si noi”, declara deputatul PSD.

Legea a fost trimisa la reexaminare de catre presedintele Traian Basescu in ianuarie 2012, argumentul fiind ca aceasta ar constitui „un impediment in realizarea liberalizarii pietei, ca obiectiv major pentru dezvoltarea principiilor concurentiale pe piata Uniunii Europene”. Ulterior, in noiembrie 2012, Basescu a declarat ca, in pofida infringementului si a necesitatii de a respecta legislatia UE, inca nu exista conditiile tehnice pentru ca Romania sa exporteze gaze.

Politic versus tehnic

„Pentru liniste, va pot spune ca sigur Comisia Europeana isi face treaba, pentru ca odata intrat in Uniunea Europeana trebuie sa respecti regulile jocului, dar va pot spune ca in momentul de fata, nu exista conditii tehnice pentru ca Romania sa poata exporta gaz, Romania doar poate primi gaz. Depinde de Romania cand va avea aceste conditii tehnice”, a afirmat Basescu, intrebat despre procedura declansata de Comisia Europeana.

De asemenea, el a aratat ca ar trebui întrebati despre acest lucru „cei care au privatizat Petrom”, inclusiv premierul Victor Ponta, care era sef al Corpului de control al primului-ministru in perioada guvernarii Adrian Nastase. „Pai, intrebati-i pe cei care au privatizat Petrom cand domnul Victor Ponta era sef al Corpului de control si in ce conditii au vandut si resursa subsolului, titeiul, si 50% din gazele tarii”, a spus Basescu.

Anterior, in octombrie, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Rodin Traicu, declara ca Romania va putea exporta gaze naturale incepand cu 2013, dupa eliminarea restrictiilor tehnice.

„Pana la sfarsitul acestui an (2012 – n.r.) se vor incheia toate probele pentru exportul de gaze”, a declarat Traicu. Exportul de gaze nu este posibil in prezent din cauza restrictiilor tehnice. Romania are o singura conducta de gaze cu Ungaria, prin care in acest moment poate doar importa. Alte doua conectari, cu Bulgaria si Republica Moldova, sunt in constructie.

Tag Cloud