Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Gazprom a renunțat la South Stream și va exporta anual 63 mld. mc de gaze în Europa printr-un nou gazoduct care va străbate Turcia și Grecia

Gazprom a renunțat la South Stream și va exporta anual 63 mld. mc de gaze în Europa printr-un nou gazoduct care va străbate Turcia și Grecia

South-Stream-transport-office-opened-Gazprom

CEO-ul gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, a confirmat luni că proiectul de 40 de mld $, al construirii gazoductului South Stream este unul "mort", după ce președintele Vladimir Putin dăduse de înțeles același lucru, în aceeași zi, în cadrul unei întâlniri la Ankara cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

"Proiectul a fost închis. Asta e", a declarat Miller reporterilor turci.

Potrivit Novinite, Rusia și Turcia au semnat deja un memorandum privind construcția unui nou gazoduct care să străbată Marea Neagră, menit a înlocui defunctul South Stream.

Noul gazoduct va putea transporta un volum de 63 mld. metri cubi pe an în Turcia, a declarat CEO-ul Gazprom, Alexei Miller.

Potrivit lui Miller, din totalul de 63 mld. mc, Turcia va importa 14 mld., restul volumului de gaze urmând a fi exportat printr-un hub nou construit către Grecia și restul statelor din Europa de Sud.

Miller a mai precizat că Gazprom va înființa o companie care să se ocupe cu construcția gazoductului, companie care ar putea beneficia de participarea mai multor parteneri turci.

"Deja discutăm cu partea turcă posibila sa participare, în cazul în care este interesată. O entitate legală menită a se ocupa de implementarea acestui proiect va fi înființată în Rusia", a explicat Miller.

 

Președintele rus Vladimir Putin anunțase în cursul aceleiași zile că Rusia a decis să majoreze cu 3 mld de mc pe an exportul de gaze în Turcia, cară care ar urma să beneficieze și de o reducere cu 6% a prețului gazelor importate.

Putin: CE, responsabilă pentru eșecul South Stream, ar tb să despăgubească Bulgaria

"Luând în calcul faptul că până în prezent n-am primit permisiunea Bulgariei de a continua construirea gazoductului South Stream, credem că în actualele condiții Rusia nu poate continua realizarea acestui proiect", declarase Putin, în cadrul unei conferințe comune susținute împreună cu omologul său turc la Ankara.

Până în prezent, Kremlinul a susținut proiectul South Stream, care, deși extrem de scump, ar fi asigurat o rută de transport al gazului rus către Europa, rută care ar fi ocolit Ucraina.

"Nu înțelegeți că este ridicol di partea noastră să pompăm sute de milioane de dolari într-un proiect menit să străbată întreaga Mare Neagră și care să iasă la suprafață la malul Bulgariei?", a întrebat Putin.

Putin a dat vina pe Comisia Europeană pentru eșecul proiectului, susținând că aceasta a "încurajat" Bulgaria să blocheze proiectul și sugerând chiar ca Bruxelles-ul să despăgubească Sofia pentru beneficiile pierdute în urma neconstruirii gazoductului.

"Credem că poziția adoptată de Comisia Europeană nu este una constructivă. În loc să susțină acest proiect, CE creează obstacole în calea sa", a afirmat Putin, citat de EUBusiness.

"Aceasta este alegerea prietenilor noștri europeni!"

"Dacă Europa nu vrea construirea gazoductului, înseamnă că acesta nu va fi construit", a declarat președintele rus, adăugând că Rusia ar putea furniza gaze pe alte piețe, inclusiv gaz natural lichefiat în Asia.

Putin a mai precizat că Rusia va putea reduce volumul de gaz exportat în Europa.

"Ne vom orienta resursele noastre energetice către alte regiuni ale lumii. Iar Europa nu va mai primi același volum de gaze rusești", a mai amenințat Putin.

"Însă aceasta este alegerea prietenilor noștri europeni", a concluzionat președintele rus.

 

Tag Cloud