Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04122024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse CE Oltenia a reluat licitaţia de transport cărbune şi se pregăteşte să preia un institut de cercetare

CE Oltenia a reluat licitaţia de transport cărbune şi se pregăteşte să preia un institut de cercetare

CE Oltenia rezerva carbune

 

Complexul Energetic Oltenia a convocat AGEA pentru data de 22 ianuarie iar printre punctele de pe ordinea de zi figurează informarea asupra derulării procedurii de atribuire prin acord-cadru pentru achiziţia “Serviciului de transport cărbune pe cale ferată ” în valoare maximă de 256.484.278,36 lei, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

Pe aceeaşi ordine de zi figurează şi aprobarea declanşării procedurii de fuziune prin absorbţie a Institutului de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) din Craiova. Preluarea poate fi ceva formal, atâta timp cât institutul de stat se baza în bună măsură pe afacerile cu marele complex energetic. În plus, ICSITPML, deţinut în proporţie de 90% de Ministerul Economiei şi 9% de persoane fizice, a intrat în insolvenţă după un control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Dolj.

De asemenea, în AGEA se propune spre aprobare scoaterea din folosinţă a capacităţilor de producţie aferente SE Chişcani şi trecerea în conservare a respectivelor capacităţi.

Legat de transportul de cărbune amintim aici că în august, Curtea de Apel Craiova a respins solicitarea CFR Marfă de anulare a licitaţiei pentru transport organizată de CE Oltenia. Era vorba despre licitaţia unde transportatorul feroviar de stat concura cu Grup Feroviar Român (GFR), deţinut de omul de afaceri Gruia Stoica.

Acesta din urmă a fost subiectul primei mari arestări a anului trecut după ce a fost acuzat ca ar fi plătit trei milioane de euro ca să câştige o licitaţie împotriva CFR Marfă, mai perecis, ca să afle preţul oferit de feroviarii de stat. Licitaţia a fost amânată după ce Gruia Stoica a fost reţinut de DNA.

CE Oltenia, cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, asigură peste 95% din producţia de lignit a României. În afară de cărbunele pentru funcţionarea centralelor proprii, CE Oltenia dă cărbune unor companii precum CET Oradea, CET Arad, CET Timisoara, RAAN, CET Govora sau UATA Motru.

Compania, înfiinţată în 2012 prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, a avut în anul 2013 o producţie estimată de lignit de 23 milioane de tone. CE Oltenia estimează că a produs în 2013 circa 12 TWh de energie electrică.

 

Tag Cloud