Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri11222024

Last updateSun, 17 Nov 2024 1pm

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Contabilitate si Fiscalitate CE Hunedoara a rambursat un ajutor de stat ilegal cu bani dintr-un credit luat de la stat, pentru a accesa un nou ajutor de stat. Complexul a oprit apa caldă în Petroșani

CE Hunedoara a rambursat un ajutor de stat ilegal cu bani dintr-un credit luat de la stat, pentru a accesa un nou ajutor de stat. Complexul a oprit apa caldă în Petroșani

CE Hunedoara

Complexul Energetic Hunedoara a rambursat, miercuri, un ajutor de stat acordat în anii anteriori și declarat ilegal de către Comisia Europeană, utilizând bani proveniți dintr-un împrumut acordat de Trezorerie. Rambursarea reprezinta condiția acordării unui nou ajutor de stat pentru societate.

”Astăzi, 10 iunie 2015, Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a rambursat integral către statul român ajutorul de stat declarat incompatibil cu piața internă de Comisia Europeană, conform Deciziei nr. C(2015) 2648, cazul SA33475 (2012/C). Sumele plătite provin dintr-un împrumut acordat Complexului Energetic Hunedoara pe termen scurt și în condiții de piață de către Ministerul Finanțelor Publice, din venituri realizate din privatizare, în aplicarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 11/2015”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Plățile efectuate miercuri deschid calea către acordarea ajutorului de stat individual pentru salvare Societății Complexul Energetic Hunedoara S.A., acțiune ce a fost deja autorizată de Comisia Europeană prin Decizia nr. C (2015) 2652 final, din 21.04.2015, cazul SA41318-România, potrivit sursei citate.

”Urmează ca Societatea Complexul Energetic Hunedoara să angajeze un consultant internațional al cărui rol va fi acela de a elabora planul de restructurare. Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în cel mai scurt timp, astfel încât să putem notifica documentul Comisiei Europene. Odată parcurse aceste etape, vom proceda la implementarea măsurilor de restructurare care să ne permită rentabilizarea CEH”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea, citat în comunicat.

Guvernul anunța, în mai, că Trezoreria va împrumuta 40 milioane de lei, "în condiţii de piaţă", pe o perioadă de 9 luni, Complexului Energetic Hunedoara, din venituri rezultate din privatizare, astfel încât să poată fi rambursat un alt ajutor de stat, acordat societății în guvernările anterioare şi stabilit drept ilegal de către Comisia Europeană.

Rambursarea vechiului ajutor de stat, declarat ilegal de către Comisia Europeană, era o condiție pentru ca Guvernul să poată acorda un nou ajutor de stat CE Hunedoara, sub forma unui împrumut pe şase luni de 167 milioane lei, tot din bani proveniți din privatizări, pentru acoperirea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor societății pentru o perioadă de şase luni de la acordare, inclusiv cele necesare achiziţionării de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Ajutorul de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană a fost acordat începând cu anul 2008 societăților Electrocentrale Deva și Termoelectrica, societăți care, ulterior, au fost integrate în Complexul Energetic Hunedoara.

Ajutorul a constat în aceea că producătorul de energie controlat de stat Hidroelectrica a acceptat să cumpere de la Electrocentrale Deva și Termoelectrica energie electrică la prețuri cu 40%-60% mai mari decât prețul mediu al pieței de la acel moment. Contractele bilaterale în baza cărora Hidroelectrica a efectuat aceste achiziții de energie electrică au fost semnate în 2008 și 2009, pe perioade de 10 ani.

Contractele au fost reclamate la Comisia Europeană în 2011 de către Fondul Proprietatea, acționar minoritar la Hidroelectrica, cu 20% din acțiuni. "Autorul plângerii susține că Hidroelectrica a încheiat cu cei doi producători de energie electrică menționați mai jos contracte la prețuri mai mari decât prețul mediu al pieței, exprimat de prețul mediu pe piața de schimb liberă a tranzacțiilor bilaterale din România, care, după calculele efectuate de către reclamant, este de 166,4 lei/MWh. Dat fiind că Hidroelectrica este o întreprindere controlată de statul român, autorul plângerii afirmă că aceste contracte reprezintă, de fapt, acordarea unui ajutor de stat respectivilor vânzători de energie electrică", arăta Comisia Europeană în 2012.

"În data de 20 aprilie 2015, Comisia Europeană a dispus recuperarea ajutorului de stat de către statul român, considerând că acest ajutor de stat a fost acordat ilegal de România. Comisia a dispus ca România să recupereze ajutorul incompatibil de la beneficiari. Obligația de recuperare a ajutoarelor se extinde la Complexul Energetic Hunedoara, în calitate de succesor în drepturi al societăţii Electrocentrale Deva şi al societăţii P.E.E.T. Termoelectrica S.A.. Sumele care trebuie recuperate sunt purtătoare de dobândă de la data de la care au fost puse la dispoziția beneficiarilor până la recuperarea lor efectivă", se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență prin care Guvernul a acordat un împrumut de 40 milioane lei CE Hunedoara.

În situația în care acest ajutor de stat declarat ilegal de către CE nu era recuperat, Guvernul nu putea acorda CE Hunedoara ajutorul de stat pentru salvare în valoare de 167 milioane lei menționat mai sus. Pentru rambursarea ajutorului de stat ilegal, era necesară, deci, acordarea de către Trezorerie a unui împrumut de 40 milioane lei, din venituri provenite din privatizare, pe o perioadă de 90 de zile.

Tot miercuri, termocentrala Paroşeni, care face parte din Complexul Energetic Hunedoara, a anunţat că furnizarea apei calde în municipiul Petroşani va fi sistată, începând de sâmbătă, din cauza lipsei de cărbune.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri seară, de CEH, începând de sâmbătă se va sista furnizarea apei calde în municipiul Petroşani, la Preparaţia Coroieşti şi Mina Paroşeni din cauza faptului că Termocentrala Paroşeni a rămas fără cărbune.

"Începând cu data de 12 iunie, ora 24.00, se opreşte funcţionarea grupului energetic numărul IV din cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroşeni, datorită lipsei combustibilului - cărbune - necesar. Urmare acestui fapt, începând cu data de 13 iunie, ora 12.00, se sistează furnizarea agentului termic, măsură care afectează consumatorii din municipiul Petroşani - Sucursala Prestserv Petroşani - Preparaţia Coroeşti, Societatea Naţională de Închidere Mine Valea Jiului SA - Mina Paroşeni", se arată în comunicatul de presă.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, stocul de cărbune existent în prezent la Termocentrala Paroşeni este mult sub necesar, cantitatea livrată de unităţile miniere din Valea Jiului nereuşind să acopere consumul zilnic, care este de aproximativ 2.200-2.300 de tone.

Termocentrala Paroşeni face parte din Complexul Energetic Hunedoara, ca şi cea de la Mintia, de lângă Deva. Tot în CEH sunt incluse minele Lonea, Livezeni, Vulcan şi Lupeni, dar cea mai mare parte a huilei extrase de aici merge către Termocentrala Mintia.

Tag Cloud