Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Fri04122024

Last updateSun, 31 Mar 2024 10am

Romana English
Back Home Stiri pline de energie Stirile Pline de Energie Batalia pe Resurse Luxten, încă un an cu PwC

Luxten, încă un an cu PwC

luxten 2 569 450

 

Luxten Lighting Company, lider al pieţei de servicii de iluminat din România, a hotărât săptămânile trecute în AGOA prelungirea mandatului de auditor financiar independent pentru PwC Audit, cu o durată a mandatului de un an, indică un document al companiei, consultat de Energy Report.

În aceeaşi AGOA, mai mult sau mai puţin formal, s-a luat şi decizia revocării actualilor membri ai Consiliului de Supraveghere al companiei şi numirea membrilor noi. Aceştia noi sunt,  în principal, tot acţionarii care controlează compania.

Este vorba, mai precis, despre acţionarul fondator Claudiu Nicolae Rădulescu (50,31%), Olimpia Moica (21,2%) şi de Vlad Andrei Rădulescu. Astfel, membrii noi mai au încă patru ani în Consiliul de Supraveghere, începând de la 1 ianuarie 2016.

Să amintim în acest context că Monica Maria Bucur, unul dintre ceilalţi acţionari, cu o deţinere minoritară însă (puţin sub 0,15%), a fost aleasă pentru anul trecut preşedintele directoratului. Vorbim de perioada în care s-a numit directoratul firmei pentru întreg anul 2015. Vicepreşedinte al directoratului a fost numit Silvian Şerbănescu şi membru Olga Juverdeanu.

Potrivit unei decizii a Consiliului de Supraveghere, consultată de Energy Report, preşedintele directoratului încasa lunar un salariu net de 70.000 de lei, vicepreşedintele 60.000 de lei iar membrul simplu 10.000 de lei.

Săptămânile trecute s-a aprobat şi remuneraţia membrilor Consiliul de Supraveghere, fără însă a se preciza suma. Având în vedere sumele de mai sus, nu e exclus ca remuneraţiile să fie... de invidiat.

În general, n-ar trebui să reprezinte o mare problemă pentru noi cât câştigă un director al unei companii private decât, poate, ca o simplă curiozitate. Cu totul altfel stau lucrurile însă când vorbim despre companii care sunt ca “abonate” la contracte cu statul.

Or, una dintre cele mai bine plasate companii la contractele de iluminat public din România este Luxten. În acest sens, Luxten se ocupă, printre altele, de modernizarea sistemului de iluminat dar şi de menţinerea şi întreţinerea echipamentelor aferente.

Compania a câştigat după revoluţie contracte pe ani sau zeci de ani cu oraşe precum Bucureşti, Galaţi, Craiova, Baia Mare, Oradea şi multe altele.

Luxten a intrat însă mai mult în atenţia presei după ce din declaraţia de avere din dosarul de candidatură pentru europarlamentare s-a aflat că Elena Băsescu a câştigat aproape 7.000 de lei lunar ca economist part-time la respectiva firmă.

Ca un foarte scurt istoric, să spunem că Luxten şi-a început activitatea încă din 1949, sub numele Electrofar, producând pe atunci lămpi incandescente. În anul 1959 s-a început manufacturarea soluţiilor cu fluorescent şi cu mercur. În anul 2008, Luxten ajunge să deţină pachetul majoritar pentru implementarea sistemului de iluminat public din România.

 

Tag Cloud