Energy Report

Resursele Inseamna Putere

Thu03282024

Last updateThu, 14 Mar 2024 9am

Romana English
Back Home Electricitate Stiri Electricitate Energie Electrica Luxten stinge lumina la 3 firme şi vrea Esco de la BERD

Luxten stinge lumina la 3 firme şi vrea Esco de la BERD

luxten

 

Directoratul companiei Luxten, care gestionează sistemul de iluminat public din Bucureşti şi din mai multe oraşe ale ţării, vrea să desfiinţeze  trei companii dintre cele pe care le controlează: Smart Grind Solutions, Agrolux Concept şi Q Energy Solutions Concept, aceasta din urmă fiind o companie care se vrea de tip Esco, indică o convocare pentru Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) a Luxten, consultată de Energy Report.

De asemenea, aceeaşi AGEA are pe ordinea de zi discutarea şi aprobarea unei alte propuneri a Directoratului – aceea ca SC Lighting Company “să aplice pentru structuri sau facilităţi de finanţare pentru implementare proiecte de eficienţă energetică de tip Esco promovate de BERD prin băncile comerciale din România”.

Aceste propuneri ale directoratului sunt pe ordinea de zi a AGEA programată pentru 27 aprilie.

Interesant este că Luxten a înfiinţat în ianuarie 2010, alături de alţi doi acţionari, Q-Energy Solutions Concept, care s-a declarat încă de la început  o firmă de tip ESCO. La început, Luxten deţinea 40% din Q-Energy, Nicolae Simion tot 40%, Euro-PEC 15% şi Trans-PEC  5%.

La doar 9 luni după, Luxten anunţa că vrea să cumpere şi să ajungă la o participaţie de 90% din Q-Energy Solutions, ceea ce s-a şi întâmplat. Q-Energy nu prea a avut însă rulaj în ultimii ani. Poate aceasta ar fi explicaţia pentru care Directoratul a propus dizolvarea voluntară şi lichidarea acesteia.

Tot despre Luxten, să mai amintim tot aici că în urma unor dezbateri recente din Consiliul de Supraveghere al companiei, s-a numit Directoratul firmei pentru întreg anul în curs. Preşedintele directoratului este Monica Maria Bucur, vicepreşedinte este Silvian Şerbănescu şi membru Olga Juverdeanu.

Potrivit unei decizii a Consiliului de Supraveghere consultată de Energy Report, preşedintele directoratului încasează lunar un salariu net de 70.000 de lei, vicepreşedintele 60.000 de lei iar membrul simplu 10.000 de lei.

În cuvinte simple, companiile Esco se ocupă cu furnizarea şi garantarea prin contract a eficienţei energetice către alte companii. Problema e că acest gen de companii sunt în continuare în perioada de început în România, deşi debutul a fost făcut încă din anii ’90. Chiar dacă e o industrie  dezvoltată în alte ţări occidentale, la noi se confruntă cu diverse piedici, de la cele de fiscalitate la cele de inadecvare legislativă, bancară şi contabilă.

 

Tag Cloud